Eveniment

Agricultorii din sectorul legume-fructe primesc 2,3 milioane de lei de la Guvern pentru paguba suferită din cauza embargoului impus de Rusia

Agricultorii din sectorul legume-fructe primesc 2,3...

Autor: Roana Rotaru

18.02.2016, 18:25 233

Guvernul a alocat 2,3 milioane de lei agricultorilor din sectorul legume-fructe, un sprijin menit să acopere pierderile suferite de producătorii agricoli, ca urmare a retragerii de pe piaţă a produselor în perioada 8 august 2015-18 septembrie 2015, în contextul crizei cauzate de embargoul impus de Rusia.

Sprijinul 2,3 milioane lei se aplică pentru o cantitate de 3000 de tone de legume-fructe şi provine din Fondul European de Garantare Agricolă, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

După ce Rusia a fost sancţionată de comunitatea internaţională  pentru intervenţia în Ucraina, aceasta  a  interzis importurile de produse agro-alimentare din spatiul comunitar, România fiind afectată de această măsura pentru că exporta produse agricole în piaţa rusă. Sprijinul alocat de Guvern ajută agricultorii români să îşi recupereze pierderile.

 „Embargoul total impus de Rusia asupra produselor alimentare occidentale a fost prezentat de autorităţile de la Moscova drept un răspuns necesar la sancţiunile adoptate împotriva sa.  Aproape 10% din exporturile agricole ale UE erau destinate Rusiei, respectiv echivalentul a 11 miliarde de euro anual, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Producătorii de fructe şi legume, branză şi carne de porc au fost expusi în mod special. Cele trei state amintite anterior şi inclusiv Romania erau mari exportatoare de produse agricole pe piaţa rusă.” a explicat pentru ZF,Cristian-Andrei Panţir, marketing manager al companiei Adecco Romania.

În urma embargoului impus de Rusia, sectorul legume-fructe din România a fost afectat şi pentru că ţările care înainte vindeau în piaţa rusă s-au orientat spre România, şi aici vorbim de Polonia, Ungari şi Moldvova, care acum fac concurenţa fermierilor români în relaţia de vânzare cu marile magazine de retail din ţară.

Plăţile către agricultori se vor face prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până la 30 septembrie 2016. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO