Eveniment

Agricultorii contesta datele ministerului privind recolta de grau

12.08.2009, 19:48 22

Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi, Ioan Niculae de la Interagro sau Adrian Porumboiu, care face agricultura prin intermediul Comcereal Vaslui, sunt doar cativa dintre fermierii care pun la indoiala datele ministerului cu privire la recolta de 5,2 mil. tone de grau anul acesta, majoritatea dintre ei spunand ca productia nu depaseste 3,5 mil. tone.

„Graul de panificatie nu se ridica nici la 3,5 mil. tone. Restul este furajer, care nu corespunde indicilor de panificatie, dar nici asa nu cred ca s-au obtinut aceste volume. A fost seceta, dar ministerului ii este greu sa declare zonele calamitate. Cifrele transmise sunt umflate, vin din caramizile unui minister care a ramas cu raportarile de pe timpul lui Ceausescu, dar nu fac altceva decat sa loveasca in producatori, sa faca jocurile angrosistilor si al comerciantilor", a declarat pentru ZF Adrian Porumboiu, care cultiva cea mai mare suprafata de grau din Romania, de 39.000 ha.

Porumboiu crede ca in urma acestor date transmise de minister, comerciantii vor cumpara graul cu 100 de euro/tona, pentru a-l vinde cu 200 de euro/tona peste patru luni, in momentul cand pe piata nu va fi grau. Asta va determina aparitia importurilor, care se vor ridica pana la 800.000 de tone, dupa calculele lui Culita Tarata, care cultiva peste 65.000 ha in Insula Mare a Brailei. Ministerul Agriculturii a anuntat saptamana aceasta ca productia de grau este mai mica cu 25% fata de cea de peste sapte mil. tone obtinuta anul trecut, fara a acorda date concrete privind calitatea cerealelor.

„90% din cantitatea de grau obtinuta nu este de o calitate buna, Romania va trebui sa importe grau pentru panificatie", crede Tarata, care a obtinut pe hectarul cultivat 5,8 tone si pe cel necultivat 2,2 tone.

Un volum de maximum 3,5 mil. tone a fost estimat si de Ioan Niculae inainte ca perioada de recoltat sa se termine, acesta punand scaderea productiei pe seama ploilor de la inceputul verii care au impiedicat producatorii sa recolteze, pe seama daunatorilor, dar si a secetei de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO