Eveniment

Agenţiile de rating se uită cu optimism la România: În plină criză politică şi medicală, agenţia americană de rating Moody’s îmbunătăţit perspectiva ratingului de ţară al României de la „negativă” la „stabilă”. România rămâne pe ultima treaptă de rating recomandat investiţiilor

Agenţiile de rating se uită cu optimism la România:...

Autor: Răzvan Botea

15.10.2021, 23:57 1162

„Creşterea economică solidă cu ajutorul sectorului privat dinamic şi perspectiva de consolidare fiscală sunt factorii care au schimbat perspectiva

Agenţia americană de rating Moody’s îmbunătăţit perspectiva ratingului de ţară al României, aferent datoriei suverane pe termen lung şi scurt, de la „negativă” la „stabilă” vineri seară, anunţă Ministerul Finanţelor. România rămâne pe ultima treaptă de rating recomandat investiţiilor (Baa3/P-3).

„Anunţurile celor două agenţii de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea ţintelor asumate şi în implementarea măsurilor de reformă şi investiţii la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare şi Rezilienţă. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noştri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR.”, a declarat ministrul interimar al finanţelor, Dan Vîlceanu.

Declaraţia ministrului vine după ce şi agenţia de rating Standard & Poor’s  a anunţat, tot vineri, că menţine ratingul suveran al României la acelaşi nivel, cu perspectiva stabilă (BBB-/A-3).

„Cei doi factori cheie pentru schimbarea perspectivelor în <<stabilă>> sunt: perspectivele solide de creştere economică care se bazează pe sectorul privat dinamic şi pe utilizarea fondurilor UE şi procedura de deficit excesiv (declanşată de Comisia Europeană - n .red.) pentru a acţiona ca o ancoră politică cheie a strategiei fiscale”, notează cei de la Moody’s.

Toate cele trei agenţii mari de rating (Fitch, Standard & Poor’s şi Moody’s) menţin România pe o treaptă recomandată investiţiilor, însă care este ultima. O retrograde în categoria nerecomandată investiţiilor (junk) înseamnă un cost mai mare de finanţare pentru statul român.De asemenea, investitorii străini se uită atent la recomandările agenţiilor de rating.

Cu toate acestea, toate cele trei agenţii mari de rating au avertizat guvernul că cel mai mare pericol la adresa ratingului de ţară îl reprezintă deficitul bugetar, estimat anul acesta la peste 7% din PIB, după ce în 2020 a fost de peste 9% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO