Eveniment

Agenţia de rating Fitch avertizează România: Căderea coaliţiei de guvenare va avea efecte asupra finanţelor publice, iar reducerea deficitului bugetar ar fi pusă sub semnul întrebării. De asemenea, programul PNRR ar putea fi afectat

Agenţia de rating Fitch avertizează România: Căderea...

Autor: Cristina Bellu

07.09.2021, 23:45 242

Agenţia de rating Fitch a avertizat marţi seară că o cădere a coaliţiei de guvernare ar afecta finanţele publice ale României şi ar pune în pericol programul PNRR.

Fitch reaminteşte că ţinerea sub control a finanţelor publice şi a deficitului bugetar reprezintă o condiţie esenţială în menţinerea ratingului României.

Agenţia de rating face o trecere în revistă a crizei actuale, aducând în discuţie anumite scenarii.

Două încercări eşuate de a forma un guvern ar declanşa alegeri anticipate, ceea ce ar readuce PSD la putere.

Un guvern minoritar PNL nu ar avea suficientă putere pentru a promova reforme sensibile în domeniile sănătăţii, justiţiei, pensiilor şi salariilor.

Criza politică de la Bucureşti ar putea întârzia aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, programul de 29 de miliarde de euro prin care guvernul speră să finanţeze mai multe sectoare economice.

Guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar până la 3% în 2024, faţă de 7% acum, un proces destul de greu de realizat în actualele condiţii. Pentru a îndeplini acest criteriu, veniturile trebuie să crească mai mult decât cheltuielile, ceea ce ar limita creşterea salariilor bugetarilor, creşterea pensiilor şi susţinerea programelor de investiţii.

De o săptămână, coaliţia de guvernare, formată din PNL, USR/PLUS şi UDMR, se confruntă cu o problemă majoră prin ieşirea de la guvernare a USR/PLUS.

Acest lucru a început să pună presiune pe cursul valutar leu/euro, chiar dacă premierul Florin Cîţu susţine că această creştere nu are legătură cu criza politică.

România sstă foarte prost din punct de vedere al ratingului, fiind la un pas de poziţia “junk”, cee ace ar însemna o scădere sub pragul recomandat investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO