Eveniment

Agenţia de rating Fitch nu crede în politicile guvernului Dăncilă: Bugetul României anunţat pentru 2019 nu reuşeşte să înlăture incertitudinile fiscale

Agenţia de rating Fitch nu crede în politicile...

Autor: Alina Botezatu

05.02.2019, 14:40 321

Proiectul de buget al României pentru 2019 vizează reducerea deficitului bugetar, dar se bazează pe ipoteze optimiste şi eşuează în a clarifica incertitudinea cu privire la noua taxă bancară, arată o analiză a agenţiei Fitch Ratings, publicată marţi. 

Bugetul publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la data de 31 ianuarie vizează o reducere a deficitului bugetului general, pe o baza metodologiei europene ESA, la 2,6% din PIB, de la 3% în 2018.

„Aceasta ar reprezenta o înăsprire fiscală moderată şi un pas spre consolidarea finanţelor publice şi reducerea dezechilibrelor economice. Se aşteaptă ca Parlamentul să îl voteze în următoarele zile. Fitch a prognozat un deficit de 3,5% din PIB, atunci când am stabilit ratingul suveran «BBB», cu perspectivă stabilă pentru România în noiembrie. Următoarea actualizare a prognozei va reevalua acest lucru în lumina bugetului final din 2019 care este aprobat de Parlament şi de informaţiile suplimentare despre impozitul bancar, introdus prin ordonanţa de urgenţă în decembrie. Cu toate acestea, Fitch este sceptic că obiectivul de 2,6% va fi atins, având în vedere creşterile optimiste şi ipotezele Guvernului privind veniturile”, a menţionat Fitch, într-un comunicat de presă.

Cheltuielile bugetare sunt estimate că vor creşte cu 13,4%, dar noile măsuri specifice de creştere a veniturilor din buget se ridică la 3,3 miliarde de lei (0,3% din PIB), remarcă reprezentanţii agenţiei.

Bugetul pentru 2019 se bazează pe o prognoză de creştere a PIB de 5,5%, mult mai mare decât proiecţia Fitch de 3,2%. Proiectul prevede o creştere nominală a veniturilor cu 15,7%, cu mult peste creşterea nominală a PIB-ului, estimat la 1.022,5 miliarde de lei, şi presupune câştiguri din combaterea evaziunii fiscale de 0,7% din PIB.

„În plus, alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2019 vor face dificilă provocarea de a reduce cheltuielile, în cazul în care veniturile vor submina ipotezele optimiste ale guvernului”, au mai susţinut reprezentanţii Fitch.

Deficitul bugetar din 2018, pe metodologia ESA, a fost de 3% din PIB, în conformitate cu ţinta guvernului şi prognoza Fitch.

„Cu toate acestea, a fost îndeplinită cu ajutorul unor măsuri unice, care vor fi dificil de menţinut în 2019”, au mai remarcat reprezentanţii Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO