Eveniment

AFP: Reţeaua feroviară din România, într-o stare catastrofală din cauza dezinteresului autorităţilor

AFP: Reţeaua feroviară din România, într-o stare catastrofală din cauza dezinteresului autorităţilor
18.07.2010, 10:47 101

Căile ferate române sunt într-o stare catastrofală, la 20 de anide la căderea comunismului, fiind victimele dezinteresuluiguvernanţilor din toate partidele, după ce odinioară Româniadispunea de cea mai extinsă reţea feroviară din Europa, apreciazăexperţii, citaţi de AFP.

În timp ce UE se reorientează către reţeaua feroviară pentru aproteja mediul, România, membru al Uniunii din 2007, acţioneazătocmai invers, comentează agenţia franceză, citată de Mediafax.

Între 1990, anul revenirii la un sistem democratic, şi 2009,numărul celor care călătoresc cu trenul s-a micşorat de şase ori,ajungând de la 407,9 milioane la 70,3 milioane, potrivit Oficiuluide statistică.

Iar degringolada continuă. "Traficul ar putea scădea cu 10 lasută în 2010", a declarat pentru AFP directorul departamentului decălători al companiei feroviare naţionale CFR, Liviu Pescăraşu.

Numărul maşinilor s-a triplat în 20 de ani, trecând de la 1,3 lapatru milioane, românii îndreptându-se către un "lux" rar înperioada comunistă.

"Este aproape la fel ca în Franţa, unde s-a renunţat la tramvaiîn epoca maşinii ... pentru a se reveni la acesta ulterior",subliniază Ştefan Roşeanu, de la Asociaţia industriilorferoviare.

Renunţarea la călătoria cu trenul se explică şi prin prelungireaduratei traseelor determinată de infrastructua din ce în ce maiprecară. Viteza comercială este de abia 50 de kilometri pe oră.Citiţi mai mult despre starea căilor ferate din România pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO