Eveniment

Afacerile din comerţul de autovehicule şi motociclete au crescut cu 8,3% la 8 luni

Afacerile din comerţul de autovehicule şi motociclete...

Autor: Raluca Ghinea

12.10.2015, 00:00 53

Întreţinerea şi repararea autovehiculelor a consemnat o creştere de 6,7%, în timp ce scăderi s-au înregistrat la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, cu 1,8%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţul auto şi moto au avut o creştere tot de 8,3%.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut o cifră de afaceri cu 6,1% mai mare faţă de primele opt luni ale anului trecut, ca serie brută (+5,9% ca serie ajustată), provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+14,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+13,6%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+7,7%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+3,2%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-1,9%).

În august, afacerile din vânzările de autovehicule, motociclete, întreţinerea şi repararea acestora au scăzut cu 8,3% faţă de iulie, pe fondul reducerilor înregistrate în activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-14,7%) şi la comerţul cu autovehicule (-12,5%).

Pe de altă parte, au consemnat creşteri comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+4,2%), precum şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,2%).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat o creştere cu 3,3%, ca urmare a avansului în activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+8,3%) şi în activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+2,6%).

Activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor au avut o scădere cu 9,5%, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare cu 4,2%, iar activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor cu 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO