Eveniment

Afacerile de la zero sunt lovite in plin

05.04.2009, 21:05 21

Reprezentantii firmelor mici spun ca masura luata de Guvern va duce la disparitia companiilor care nu pot plati lunar o suma fixa si ii va determina pe cei care supravietuiesc sa-si reduca veniturile declarate si sa creasca cheltuielile.

Reprezentantii jucatorilor mai mari de pe piata de hoteluri si restaurante afirma insa ca nu poti rezista daca nu ai un profit mai mare decat cel impus prin ordonanta.
Cosmin Dragoi, managing partner al firmei CED Invest - care ofera consultanta pe fonduri europene -, considera ca o astfel de masura va determina firmele sa-si reduca si mai mult veniturile declarate si sa declare si mai multe cheltuieli, pentru a plati aceleasi sume catre stat. "O astfel de masura (corelata cu altele asemenea) nu poate decat sa ne ingroape economia si mai mult riscam sa o ingroape atat de mult, incat sa nu mai poata fi dezgropata, cel putin nu fara costuri imense", spune Cosmin Dragoi.
CED Invest a fost deschisa in februarie 2007, iar anul trecut, din cauza nelansarii fondurilor europene, a avut contracte de aproape 1 mil. euro, cu venituri de circa 100.000 de euro si un profit de circa 70.000 de euro, reprezentand avansuri de la clienti.
Pe de alta parte, exista antreprenori care detin mai multe firme si care spun ca aceasta masura ii va determina sa ramana cu o singura firma.
"Suntem o companie inca in dezvoltare. Avem trei firme care presteaza activitati de entertainment pentru ca am vrut sa nu amestecam publicul caruia ne adresam: o firma se ocupa de servicii adresate companiilor, alta persoanelor fizice si alta care se ocupa de import de echipamente pentru entertainment. Trebuie sa ne revizuim strategia pentru a putea face o economie unind firmele", sustine Mihai Voiculescu, managing partnert al firmei City Paintball, care ofera servicii paintball. Compania lucreaza cu o marja de profit intre 10 si 30% si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 260.000 de euro.

Petrescu, City Grill: Daca ai pierderi, mai bine inchizi
Omul de afaceri Dragos Petrescu, care controleaza prin intermediul companiei Trotter Prim lanturile de restaurante City Grill, Bundetot si Buongiorno, cafenelele City Cafe si restaurantul Caru' cu Bere, care a rulat in 2008 afaceri de 14 mil. euro, nu crede ca aceasta taxa va determina vreo schimbare semnificativa pe piata de restaurante si hotelarie. "In aceasta industrie nu-ti poti permite sa mergi pe pierderi. Daca nu reusesti sa treci pe profit, mai bine inchizi.Celelalte masuri mi se par arbitrare. Deducerea TVA-ului pentru mijloacele de transport din companii, de exemplu, cred ca ii va afecta puternic pe jucatorii din industrie, ca si pe marile companii", a declarat Petrescu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO