Eveniment

Afacerea Bell Helicopter se întoarce după 20 de ani: România vrea să cumpere de la americani elicoptere de atac pentru Armată, dar care să fie produse în ţară

Afacerea Bell Helicopter se întoarce după 20 de ani:...

Autor: Corina Zamfir

03.08.2017, 17:16 2597

Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, a semnat joi o scrisoarea de intenţie de preţ şi disponibilitate pentru achiziţionarea unor de elicoptere de atac pentru Armată.

Scrisoarea urmează să fi adresată guvernului SUA, iar Ministerul Economiei şi cei de la Bell Helicopter vor discuta despre înfiinţarea unei societăţi mixte astfel încât elicopeterele să fie produse în România.

“În perioada următoare, vor avea loc discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat de presă.

Această decizie va avea un impact direct considerabil asupra dezvoltării economice a ţării noastre, fiind, în acelaşi timp, şi un generator de securitate în zonă, se mai precizează în comunicat.

La întâlnirea de la sediul Guvernului au participat prim-ministrul Mihai Tudose, împreună cu ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, ministrul economiei, Mihai Fifor, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof, care au purtat discuţii cu reprezentanţii companiei Bell Helicopter.

În urmă cu patru ani, compania Bell Helicoper a fost abordată de Ministerul Economiei cu propunerea de a lua în calcul România ca oportunitate de industrie.

Bell Helicopter a avut în 1996 un parteneriat cu IAR Ghimbav pentru fabricarea de elicoptere de atac, care urmau să se numească Dracula, dar din motive politice şi de circumstanţe, acest joint-venture nu a mai funcţionat, a precizat Harris. „Ne-am dorit ca Dracula să reînvie în România”, a spus reprezentantul Bell Helicopter.

În noiembrie 2016, compania americană Bell Helicopter a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR - Ghimbav în vederea potenţialei colaborări ce ar consta în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper.

Bell Helicopter are sediul în Fort Worth, Texas şi este parte a conglomeratului de aeronautică Textron. Compania a produs 35.000 de aeronave în istoria sa. Bell Helicopter are uzine în Amarillo, Texas si Mirabel, Canada plus centre de servicii şi logistică în Amsterdam, Praga, Canada, Singapore şi SUA.

În 2016, Bell Helicopter a avut vânzări de 3,2 miliarde de dolari, care au reprezentat 23% din cifra totală a vânzărilor Textron, de 13,8 miliarde. Din totalul vânzărilor Bell Helicopter, 36% o reprezintă vânzările comerciale şi 64% partea militară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO