Eveniment

Adriean Videanu vede luminita de la capatul tunelului: „Relansarea e la orizont, industria creste, investitorii capata incredere”

Adriean Videanu vede luminita de la capatul tunelului: „Relansarea e la orizont, industria creste, investitorii capata incredere”
15.03.2010, 00:00 56

"In ultimele patru luni, productia industriala, sustinuta deenergie si gaze, a avut o crestere medie de peste 5%. In ianuarieam avut o crestere industriala de 6,8%. Avand in vedere caproductia industriala este baza pentru cresterea economica si inzona serviciilor, sunt, de asemenea, optimist ca lunile urmatoarevor insemna inceputul relansarii economice a Romaniei", a declarat,la finele saptamanii, Adriean Videanu, ministrul economiei, citatde Mediafax.

Anul trecut, economia Romaniei s-a restrans cu 7,1% comparativcu anul 2008 cand a inregistrat o crestere de 7,1%. Masurileanticriza luate de guvernul de la Bucuresti au fost criticate atatde mediul de afaceri local care spune ca nu resimte nicioimbunatatire a situatiei economice, precum si de organismelefinanciare internationale cum ar fi Banca Europeana pentruReconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Sa luam exemplul Romaniei, unde guvernul a anuntat in februarie2009 un pachet de stimulare a economiei in valoare de 13 miliardede euro pentru a combate efectele crizei. Ideea era de a aloca ceamai mare parte, de peste zece miliarde de euro, pentru proiecte deinfrastructura. Pana acum, «stimulii» au fost mai mult imaginaridecat reali, putine proiecte au fost demarate, iar efectul asupracresterii economice a fost neglijabil", spunea saptamana trecuta uneconomist al BERD. Declaratia a fost imediat contrazisa chiar decatre Videanu, care a precizat ca "cel de la BERD nu cunoasterealitatea din Romania."

Intre timp insa mesajele optimiste transmise de ministruleconomiei vin in contextul in care chiar presedintele TraianBasescu a precizat ca nu este exclus ca Romania sa mai faca unimprumut daca Executivul nu taie cheltuielile. Mai mult, desicresterea economica ar fi trebuit sa apara chiar din ultimultrimestru al anului trecut, acum orizontul de asteptare s-a mutatpentru a doua jumatate a anului.

Videanu spune ca sectorul energetic va fi unul dintre domeniilecare vor contribui la relansarea economica.

Potrivit acestuia, "trebuie incredere in economia romaneasca",iar investitorii straini au inceput sa isi recapete aceastaincredere. Una dintre ultimele investitii anuntate este cea a EADS,gigantul industriei aerospatiale, pe platforma IAR de la Brasov.Totodata, o companie americana de utilaj petrolier, Lukfin, are inanaliza o investitie de 300 de milioane de dolari in Romania.

"Eu apreciez succesul extraordinar legat de emisiunea deobligatiuni a statului roman. Noi am avut o emisiune de un miliard,s-au subscris cinci miliarde, ceea ce inseamna incredereainvestitorilor in Romania, iar acest lucru pentru mine este unmesaj pozitiv", a sustinut Videanu. El a mentionat si agentiile derating, care au apreciat in ultima perioada redresarea economica aRomaniei, revizuind ratingul de tara de la negativ la stabil.

Pe de alta parte, referindu-se la proiectele pe termen lung,Videanu a declarat ca noua centrala nucleara a Romaniei va ficonstruita cu siguranta in Transilvania, dar amplasamentul exact vafi stabilit in functie de tehnologia care va fi aplicata.

In ceea ce priveste Romgaz, el a spus ca o delegatie a firmei vapleca la Moscova in 22 martie, pentru a continua negocierile cuGazprom in privinta unei colaborari mai stranse.

Ministrul a reiterat ideea renuntarii la intermediari, indomeniul importului de gaze, incepand din 2012, cand expiracontractele pe care statul roman le are cu intermediarii, si aprecizat ca se duc negocieri si in acest sens cu cei de laGazprom.

Industria si exporturile tureaza motoarele de crestereeconomica la inceput de an

Productia industriala, unul dintre cei mai importantiindicatori din economie, cu o stransa corelatie cu evolutiaProdusului Intern Brut, a inregistrat in ianuarie un avans de 7%fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce exporturile auadus o surpriza si mai placuta, o crestere luna la luna de 20%.

Acestea sunt considerate sperantele iesirii din criza simotoarele viitoarei cresteri economice.

Pe langa efectul de baza favorabil, adica faptul ca raportareala o baza foarte scazuta determina in mod automat cresteri mari(productia industriala scazuse cu 14% in ianuarie 2009, iarexporturile cu 24%), ce angreneaza aceste cresteri la inceput dean?

Avansul productiei industriale s-a datorat productiei sifurnizarii de energie electrica, termica si gaze cu 13% mai multdecat in ianuarie 2009 si cresterii din industria prelucratoare de8%.

Dupa o alta clasificare a Institutului National de Statistica,industria bunurilor de capital a avansat cu 23%, industriaenergetica cu aproape 10%, iar industria bunurilor intermediare cu7%. Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent,de aproape 13%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata,de aproape 12%.

Exporturile au crescut pe baza livrarilor de masini si aechipamentelor de transport, care detin in continuare o ponderemajoritara in structura exporturilor, de peste 40%, la distantamare de urmatoarea grupa importanta in exporturi, combustibiliiminerali si lubrifiantii, care detine 7% din exporturile dinianuarie.

Grupa "alte produse manufacturate" detine 35% din exporturileRomaniei.

Autovehiculele se exporta, dar nu se vand si nici nu se mairepara la fel de mult ca in urma cu un an, arata datele INS.Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cuamanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si amotocicletelor a inregistrat o scadere semnificativa de 29%,cauzata in principal de comertul cu autovehicule.

Desi partenerii externi din tari membre ale zonei eurosunt considerati a fi sprijinul Romaniei in reluarea cresteriieconomice, datele statistice arata ca exportatorii romani au stiutsa se reorienteze si pe alte piete, mai "exotice".

Exporturile in afara UE au crescut in luna ianuarie cu 30% lavalorile exprimate in euro fata de ianuarie 2009, in timp ceexporturile in spatiul comunitar au crescut doar cu 17%. Deasemenea, volumul exporturilor in UE nu mai detine o pondere la felde mare ca anul trecut. Ponderea livrarilor in spatiul comunitar ascazut de la 77,5% in ianuarie anul trecut la 75,5% in ianuarieanul acesta.

Revigorarea industriei apare si in datele privind constructiile."La constructiile ingineresti (de exemplu halele - n. red.) s-ainregistrat o crestere cu 16,3%", noteaza INS. In acelasi timp,volumul lucrarilor de constructii pe segmentul cladirilorrezidentiale a avut o scadere puternica de 42%, iar pe segmentulcladirilor nerezidentiale de 28%. IzabelaBadarau

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO