Eveniment

Adrian Ursu: Noul ziar pe care il vom scoate nu va fi o copie a Adevarului

05.04.2005, 19:33 41

Ziarul fondat de fostii membri ai Consiliului de Administratie de la Adevarul va aparea cu o zi inainte de Paste, a declarat Adrian Ursu, fost redactor-sef adjunct al ziarului Adevarul si actionar al noului cotidian condus de Cristian Tudor Popescu si Mircea Dinescu.
"Numele ziarului il vom comunica oficial in jurul datei de 15 aprilie. Acesta se va pozitiona pe segmentul ziarelor de calitate, insa nu va fi o copie a Adevarului", a mai spus el.
Ziarul va porni cu un tiraj de 100.000 de exemplare si va avea 16 pagini, dintre care 4 vor fi color. Dimensiunile nu au fost inca stabilite, acestea urmand a fi definite in functie de negocierile pe care ziarul le poarta in prezent cu doua tipografii.
Bugetul lunar al noului ziar va fi in jur de 200.000 - 230.000 de euro (intre 2.400.000 si 2.760.000 euro anual - n.r.). Suma va fi finantata de poetul Mircea Dinescu. Ursu nu a comentat suma, dar a spus ca ziarul are finantare pentru un an de zile. "Conform business plan-ului facut de noi, nu vom avea nevoie de ea integral. Dupa sapte luni, estimam sa trecem de zero si sa lucram pe profit", a spus Ursu. Ziarul va fi preponderent unul politic si economic. De asemenea, investigatiile si comentariul vor juca un rol esential. "Creiere si condeie - asa ar suna, deci, deviza noului ziar", a spus fostul redactor-sef adjunct de la Adevarul.
Ursu spune ca inca din prima luna vor avea cateva mii de abonamente, atrase din randul cititorilor Adevarului. Situatia este similara si in cazul contractelor de publicitate. Ursu spune ca unii advertiseri au invocat clauza de forta majora si au reziliat contractele de publicitate cu Adevarul, pentru a contracta spatii la noul ziar condus de Popescu si Dinescu. Noul ziar va intra spre auditare in SNA (Studiul National de Audienta) in al doilea semestru al lui 2005.
"Sediul cotidianului va fi situat destul de aproape de sediul Adevarului din Casa Presei Libere", a spus Ursu. In ce priveste numarul angajatilor, acestia sunt in jur de 90, proveniti de la Adevarul, la care se adauga inca 10-12 noi angajati in cadrul departamentelor tehnice. "Cu timpul, numarul va creste spre 150", spune Ursu.
Desi ziarul va aparea pe piata in preajma Pastelui, Ursu spune ca acesta va incepe sa fie vizibil mai devreme. Cum? "On-line, incepand cu 11 aprilie", a spus Ursu. Anuntarea editiei electronice se va face in cadrul campaniei de comunicare a noului ziar, ce va demara la jumatatea lui aprilie. Campania se va derula in presa scrisa, la TV si la radio, "preponderent" prin sistem barter, spune Ursu.
Din structura de conducere a noului ziar face parte fostul nucleu de conducere de la Adevarul - Cristian Tudor Popescu, Adrian Ursu, Bogdan Chireac si Lelia Munteanu. "Mircea Dinescu nu va face parte din echipa editoriala de conducere, ci va scrie editoriale cu o anumita frecventa, de pe pozitia de senior editor", a spus Ursu.
Noul ziar va face parte dintr-un grup de publishing care va mai cuprinde Aspirina Saracului, Dilema Veche si Plai cu Boi (ce urmeaza sa fie relansat - n.r). Surse din piata spun ca Mircea Dinescu va fi actionar minoritar la acest nou grup de presa. Contactat de Ziarul Financiar, Mircea Dinescu a refuzat sa faca orice comentarii.
Cristian Tudor Popescu, Adrian Ursu, Bogdan Chireac si Lelia Munteanu si-au dat demisia de la Adevarul in urma cu circa doua saptamani. Motivul a fost excluderea acestora din Consiliul de Administratie de catre actionarul majoritar, Ana-Maria Tinu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO