Eveniment

Adrian Rădulescu: Avem nevoie de un trader de cereale de stat pentru a le putea ţine piept multinaţionalelor

Adrian Rădulescu: Avem nevoie de un trader de cereale de stat pentru a le putea ţine piept multinaţionalelor

Autor: Gabriel Razi

21.02.2012, 00:06 956

România trebuie să pună bazele unui trader de cereale controlat de stat pentru a contrabalansa dominaţia companiilor multinaţionale gigantice care domină piaţa locală a comerţului cu materii prime agricole, crede Adrian Rădulescu, preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

"Suntem încă în faza empirică a agriculturii moderne. Agricultura modernă înseamnă prelucrare, iar singurele excepţii în acest sens sunt câteva firme din industria alimentară. Suferim la capitolul depozitare a cerealelor. Spaţiile de depozitare sunt vechi, iar pe această piaţă sunt create monopoluri. Companiile multinaţionale au găsit aici o piaţă dezolată", a spus Adrian Rădulescu la un seminar pe teme agricole organizat de Forum Invest.

Rădulescu, care în trecut a ocupat fotoliul de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a adăugat că în afară de producători agricoli mari precum Adrian Porumboiu sau Culiţă Tărâţă care îşi permit să investească în spaţii de depozitare, restul agricultorilor rămân la mâna marilor traderi. "S-a vehiculat anul trecut ideea că producătorii agricoli au câştigat foarte mult de pe urma recoltelor mari. Cei care au beneficiat au fost însă marile firme."

Rădulescu, la rândul lui producător agricol, vine astfel cu o opinie contrară cu poziţia statului din ultimii ani, care s-a concentrat pe privatizarea firmelor de stat.

Cea mai mare parte a pieţei locale a comerţului cu cereale este controlată de companii ce pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. În timp ce produ­cătorii au pe statele de plată zeci sau sute de angajaţi şi investesc în fiecare an milioane de euro în tractoare, combine sau sisteme de irigaţii multinaţionalele implicate în comerţul cu materii prime agricole rulează sute de milioane de euro cu mai puţin de 100 de angajaţi.

Singurele investiţii pe care aceste companii le fac pe plan local sunt cele în spaţiile de depozitare plasate strategic de-a lungul Dunării. Pe cât de mari sunt aceste businessuri, pe atât de discret funcţionează. În timp ce marii producători precum Adrian Porumboiu, Mihai Anghel sau Culiţă Tărâţă vorbesc în public despre mersul afacerilor lor sau la modul general despre situaţia agriculturii româneşti, oficialii companilor de trading cu cereale vorbesc rar în public.

Printre puţinele informaţii despre aceste companii sunt raportările făcute periodic către Ministerul Finanţelor sau către Ministerul Agriculturii. Deşi sunt puţin cunoscute publicului larg, corporaţii precum Cargill, Alfred C. Toepfer, Agricover sau Nidera derulează afaceri cumulate în România de peste un miliard de euro/an. Primii cinci jucători de pe această piaţă au avut în 2010 cel mai bun an din istorie având în vedere că businessurile lor au crescut cu până la 110% faţă de anul anterior.

"Trebuie să facem un trader de stat pe modelul fostelor Comcereal şi Cerealcom (traderi de cereale controlaţi de stat - n. red.)", a subliniat Ră­dulescu.

Statul român a privatizat la jumătatea anilor '90 Cerealcom şi Comcereal, companii deţinute de statul român care operau capacităţi de stocare care puteau fi umplute cu 10 milioane de tone de materii prime agricole. La acel moment oficialii au justificat că statul trebuie să renunţe la aceste businessuri din cauza dotărilor tehnice reduse. Traderii şi-au construit însă reţele de silozuri chiar pe fundaţia unităţilor de stocare construite înainte de 1990.

Spre exemplu, Cargill a achiziţionat în 2004 Comcereal Alexandria, companie care deţinea peste 35 de silozuri în sudul României.

Ce au făcut însă ţările mari producătoare agricole pentru a limita dominaţia traderilor gigantici?

Rusia, unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa internaţională a cerealelor, a pus în urmă cu patru ani bazele unui adevărat "Gazprom al cerealelor" în forma traderului controlat de stat United Grain Company.

Compania a adunat sub o singură umbrelă 31 de companii implicate în comerţul cu cereale, unde statul avea participaţii de cel puţin 25%. Traderul operează silozuri în Novorosiisk, Ieisk sau Kalinigrad, capacitatea totală de depozitare ridicându-se la 3 milioane de tone, potrivit informaţiilor din presa internaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO