Eveniment

Adrian Porfir, Joris Ide: Senzaţia mea este că Guvernul merge în direcţia bună. Vedem mult entuziasm în rândul clienţilor, contrar opiniilor marilor analişti

Adrian Porfir, Joris Ide: Senzaţia mea este că Guvernul...

Autor: Adelina Mihai

29.12.2018, 09:00 2861

Măsurile recente anunţate de Guvern care au impact în mai multe sectoare economice arată că se pune în prim plan interesul pentru firmele româneşti, fiind o abordare mai naţionalistă decât până acum, iar acest lucru benefic pentru investitorii români, a explicat Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide (parte a grupului Kingspan), care controlează producătorul de materiale de construcţii Megaprofil din judeţul Timiş.

”Până acum se discuta doar despre investiţii străine. Acum, pentru prima dată, auzim şi vedem în presă şi în discursurile guvernanţilor informaţii despre investiţiile româneşti, vedem firme româneşti care pleacă la drum cu alt aplomb, cu alt suflu pentru că cumva şi ei sesizează că e un alt focus. În mod cert, în sfârşit s-a înţeles şi la noi că dacă nu există un echilibru între investiţiile străine/ multinaţionale şi capital autohton avem numai de pierdut”, a spus Adrian Porfir.

Guvernul a anunţat săptămâna trecută o serie de măsuri care se vor aplica din 2019 şi care afectează companiile din câteva sectoare de activitate. Introducerea taxei pe lăcomie pe activele bancare şi creşterea taxării în rândul companiilor din sectoarele energie şi telecomunicaţii sunt printre propunerile care au şocat cel mai mult businessul, iar ordonanţa de urgenţă care reglementează aceste modificări urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Contrar opiniei generale a reprezentanţilor din mediul de business care s-au plâns se efectele adverse pe care le vor avea aceste măsuri asupra economiei, Adrian Porfir crede direcţia Guvernului este una bună.

”Trebuie să fim un pic corecţi. Când Guvernul a redus TVA-ul sau când a luat măsuri în sensul pozitiv pentru mediul de afaceri, foarte puţini dintre analiştii de astăzi au ieşit să îi laude, din contră, întrebau ”ce puneţi în loc?”. Această critică neconstructivă, indiferent dacă este o măsură care ajută sau nu mediul de afaceri, nu este deloc benefică”.

În opinia lui, doar timpul va dovedi dacă măsurile luate de Guvern sunt bune sau nu, dar dacă se iau în considerare alte măsuri luate de Guvern în trecutul recent se poate vedea că acestea au avut urmări pozitive, pentru că altfel ”economia nu ar fi acolo unde este astăzi”.

”Noi, care lucrăm preponderent cu clienţi mici şi mijlocii, vedem mult entuziasm în rândul clienţilor noştri apropo de ce se întâmplă, invers de cum vedem în declaraţiile de presă ale marilor analişti. Lumea simte încotro duce schimbarea. Fiecare se uită la businessul lui şi vede că o anumită măsură îl ajută. Aşa e şi cu ordonanţa: practic, Guvernul ia nişte taxe pe care altfel nu putea să le ia. E ceva ce oricum se practică şi în alte ţări, nu a fost inventat în România. Sigur, că destinaţia banilor e acoperirea unor găuri la buget comparativ cu alte ţări unde se constituie nu ştiu ce fonduri de salvare a băncilor este o altă chestiune, dar este o discuţie uşor tehnico-filosofică”.

Ce e important, subliniază Adrian Porfir, este că, deocamdată, tot ce a făcut Guvernul până acum „i-a cam ieşit”, iar acest lucru se vede în rezultatele ţării per ansamblu.

”Sigur, când ţara nu o să mai meargă şi economia o să fie în genunchi, atunci le punem găsi vină. Dar deocamdată senzaţia mea e că pare că ştiu ce fac, chiar dacă nu comunică suficient de bine, chiar dacă se poticnesc în anumite implementări, dar direcţia spre care se îndreaptă Guvernul, după părerea mea, e ok”.

Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiilor de afaceri şi consultanţii fiscali au solicitat Guvernului să renunţe la acest proiect de ordonanţă care ar zgudui mediul de business, însă nu au avut succes. Aceştia s-au plâns  de faptul că Guvernul le-a prezentat 57 de pagini cu modificări substanţiale, având doar o zi la dispoziţie să le înţeleagă, iar economia va fi puternic afectată, potrivit reprezentanţilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO