Eveniment

Adrian Nastase a fost pus sub acuzare pentru luare de mita

08.02.2006, 21:41 21

Conform unor surse judiciare, citate de Mediafax, este vorba de dosarul privind achizitionarea unui imobil din strada Zambaccian la un pret subevaluat.

DNA a anuntat ieri ca fostul premier este urmarit penal, alte cinci persoane fiind puse sub acuzare, alaturi de el, pentru fapte de coruptie.

"Legea ne impiedica sa oferim in acest moment detalii suplimentare in legatura cu infractiunile pentru care este invinuit Adrian Nastase, intrucat citatia i-a fost trimisa astazi (marti - n.r.) si, prin urmare, nu a luat la cunostinta concret de acuzatiile care i se aduc", precizeaza Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA.

Nastase a confirmat, ieri, intr-o conferinta de presa ca a primit o citatie in care este convocat la DNA, fiind acuzat de luare de mita.

Fostul premier a mai fost chemat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la inceputul anului pentru a oferi explicatii in legatura cu o mostenire de aproximativ 1 milion de dolari pe care a primit-o de la matusa sotiei sale.

Nastase a declarat ca nu stie alte amanunte despre acuzatiile care ii sunt aduse in dosarul Zambaccian sau despre persoana care i-ar fi oferit mita. Potrivit unor informatii publicate in mass-media cel care i-ar fi oferit mita este Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor in timpul guvernarii PSD. Fostul premier sustine ca tot ceea ce i s-a intamplat in acest an, inclusiv scandalul privind mostenirea, i se datoreaza presedintelui Traian Basescu, care si-ar fi propus sa-l distruga.

"Palatul Cotroceni este in spatele campaniei din acest an dusa impotriva mea", a spus Nastase.

El a apreciat ca toate lucrurile care se intampla in acest an sunt legate de ceea ce Traian Basescu si-a propus sa realizeze in calitate de presedinte.

In opinia lui Nastase, Traian Basescu are ca tel "distrugerea lui Adrian Nastase ca om politic si nu bunastarea romanilor".

"Trebuie sa fii bolnav la creier ca sa lansezi o acuzatie de luare de mita la adresa unui fost prim- ministru, fara sa existe nici un fel de ratiune", a apreciat Nastase. El a mai spus ca, din informatiile sale, telefoanele lui si ale unor colegi au fost puse sub urmarire.

Nastase a vorbit despre diferenta dintre justitia independenta si politia politica, aratand ca in cazul sau "este vorba despre operatiuni politice".

El a acuzat totodata scurgerile de informatie dinspre Ministerul Justitiei, aratand ca a aflat despre anchetarea sa din mass-media si nu in mod oficial de la DNA. Nastase a mai spus ca nu va demisiona din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. In urma scandalului privind mostenirea de un milion de dolari, Nastase s-a autosuspendat din functia de presedinte executiv al PSD.

Dosarul Zambaccian a intrat in atentia Justitiei in 2004, cand deputatul liberal Mona Musca a depus o cerere la Parchetul National Anticoruptie (transformat in departament) prin care cerea sa se cerceteze legatura dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase (pe atunci prim-vicepresedinte PDSR si vicepresedinte al Camerei Deputatilor) a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru si sustinerea pe care acesta a primit-o de la Nastase in timp ce era cercetat penal in 1997.

Potrivit sesizarii - semnate de Mona Musca, membru in conducerea Aliantei -, Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decit pretul real, de piata, al terenului". Terenul a ajuns la Nastase dupa ce Bivolaru l-a vandut, in 1996, soacrei sale, Elena Sotec. Dupa doi ani, el a fost cumparat, in timp ce Bivolaru era cercetat penal, de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vandut cabinetului de avocatura "Adrian Nastase", se arata in sesizare. Dosarul a fost inchis in 2004, dar a fost redeschis in toamna trecuta de noul sef al DNA, Daniel Morar.

Procurorii anticoruptie au anuntat ulterior ca au extins cercetarile in cazul achizitiei de catre Nastase a terenului si unei parti din imobilul din strada Zambaccian si ca le leaga de informatiile privind mostenirea de 1 milion de dolari.

Pana la inchiderea editiei, conducerea PSD nu a formulat nici un punct de vedere oficial in legatura cu acuzatiile aduse lui Adrian Nastase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO