Eveniment

​Adrian Ionel, şeful Unifarm, distribuitorul statului de medicamente, cercetat de DNA pentru mită de 760.000 euro

​Adrian Ionel, şeful Unifarm, distribuitorul statului...

Autor: Georgiana Mihalache

23.06.2020, 15:54 691

Adrian Ionel, directorul general al Companiei Naţionale Unifarm, este pus sub control judiciar de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru mai multe infracţiuni, de la luarea de mită la abuz în serviciu, instigare la fals sau folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, se arată într-un comunicat DNA. Infracţiunile care ar fi fost făcute de şeful Unifarm se referă la un contract de achiziţie a echipamentelor necesare împotriva virusului COVID-19.

„În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale)”, potrivit DNA.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a solicitat întrunirea de urgenţă a Consiliului de Administraţie în vederea luării deciziilor care se impun în cazul directorului Unifarm, după comunicatul DNA, potrivit unei informări de presă a ministerului.

Procurorii au dispus acţiunea penală în acest caz şi controlul judicial pentru 60 de zile pentru Adrian Ionel. În perioada menţionată, Ionel nu poate exercita funcţia de director Unifarm, nu poate părăsi Bucureştiul sau judeţul Ilfov fără acordul procurorului şi nu poate comunica pe nicio cale cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Contractul vizat de cercetarea DNA ar fi fost încheiat cu o firmă privată în martie 2020, în plină criză sanitară, şi prevedea livrarea a unei tranşe de 1 milion de măşti, recepţionate de Unifarm. Potrivit DNA, cele 1 mil. măşti nu erau chirurgicale, ci măşti de protecţie neconforme cu standardele din contract.
„Totodată, din funcţia pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcţionar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian şi intermediar, la un restaurant din municipiul Bucureşti, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului şi a preţului echipamentelor de protecţie”, mai arată DNA.

Potrivit comunicatului DNA, intermediarul a pretins de la firma privată pentru sine şi pentru funcţionarii din Unifarm 5,8 mil. lei, adică 18% din valoarea totală a contractului. Din această sumă, Ionel ar fi urmat să primească 760.000 de euro (3,6 mil. lei).
„Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit , inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului. Din totalul echipamentelor conţinute în contract a fost livrată şi plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măşti (care de altfel nu corespundeau specificaţiilor tehnice) şi 26.000 de combinezoane”, mai transmite DNA.

Prejudiciul pentru Unifarm, companie de stat, a fost de 2,3 mil. lei, potrivit DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO