Eveniment

Adrian Chesnoiu, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor: Agricultura poate ajunge la 15-20% din PIB pe orizontală. Trebuie să urmăm modelul Poloniei

INTERVIU

Procesarea este cheia ca România să ajungă să echilibreze balanţa comercială şi să poată exporta produs finit cu înaltă valoare adăugată, dar trebuie create lanţuri între ramura vegetală şi zootehnie.

Adrian Chesnoiu, noul preşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, numit în funcţie în luna decembrie a anului 2020, consideră că este nevoie de crearea unor lanţuri stimulative, astfel încât să se unească producătorii de cereale cu cei din zootehnie şi să facă pasul spre procesare sau accelerarea ei. El crede că astfel va creşte valoarea adaugată a materiilor prime, iar balanţa comercială cu produse agro-alimentare se va regla.

Afirmaţia lui este cura­joasă, având în vedere că industria, prin­ci­palul motor al economieiRomâniei, înseam­nă doar 20% din PIB, iar serviciile (pe partea de formare a produsului intern brut) înseamnă 18%. Agricul­tura, în România în­seam­nă  azi 4% din PIB şi, în general, doar ţările foarte sărace au o pondere a agriculturii în PIB foarte mare, dar doar pentru că le lipsesc industria şi serviciile.

 

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.