Eveniment

Adevaruri despre reactoarele modulare mici!

Proiect Special

Adevaruri despre reactoarele modulare mici!

Autor: Nuclearelectrica

22.06.2023, 08:00 7601

Este oficial: Romania a doua tara dupa SUA care va implementa reactoare modulare mici”, conform reprezentantilor NuScale

Decizia Romaniei de a implementa reactoare modulare mici in Romania a creat o serie de zvonuri si dezinformari din partea unor „specialisti” menite sa puna sub semnul intrebarii credibilitatea proiectului. In Romania, energia nucleara acopera aproximativ 20% din necesarul energetic al tarii, fiind una dintre cele mai stabile si curate surse de energie din tara. Nuclearelectrica, operatorul centralei CNE Cernavoda are experienta de peste 26 ani in operarea in siguranta a centralelor nucleare si expertiza de a se implica in proiectul dezvoltarii centralei cu reactoare modulare mici de la Doicesti. Cele doua reactoare de la CNE Cernavoda ocupa de mai multi ani locurile 1 si 3 in topul celor mai performante reactoare din lume, din punct de vedere al factorului de capacitate, specialistii CNE fiind apreciati la nivel international, iar Romania beneficiind de un reglementator riguros – CNCAN.
 

1. Este Romania prima tara din lume care va instala reactoare modulare mici?

Adevarul este ca Romania va fi a doua tara din lume, dupa SUA, care va instala reactoare modulare mici. Proiectul din SUA este mult mai avansat decat cel din Romania iar pana se vor instala aici, se Roamania va beneficia de experienta punerii in funciune in Statele Unite, in Utah.

In plus, tehnologia NuScale a  reactoarelor modulare mici nu este noua, sau experiementa, ci este bazata pe tehnologia reactoarelor cu  apa usoara presurizata. Aceasta exista deja de peste 60 ani si este operata in siguranta in peste 300 din cele 400 reactoare in operare in intreaga lume. Mai mult, majoritatea reactoarelor din Europa (Franta, Rusia) si SUA sunt pe baza de apa usoara presurizata.

In SUA, reactoarele modulare mici au fost instalate prima data in domeniul militar, pe submarine, primul fiind submarinul Nautilus in 1955. In prezent, SUA are peste 100 de reactoare pe submarine, care au in total o durata de functionare de 5000 ani in siguranta in total.

Energia nucleara acopera 10% din necesarul total de electricitate la nivel global si 26% in Europa, si genereaza 50% din electricitatea fara CO2 in Europa. In Romania, prin operarea celor doua reactoare de la CNE Cernavoda, energia nucleara acopera 20% din necesarul energetic al tarii. Cu alte cuvinte 1 din cele 5 becuri din tara sunt aprinse cu energie nucleara.

 

2. Cat costa proiectul centralei SMR?

In acest moment, costul centralei SMR este intr-un proces de estimare. In SUA, costul dezvoltarii centralei SMR din Utah este de aprox. 9 miliarde de dolari, insa in SUA costurile sunt mai mari pentru forta de munca, cu costructia si productia componentelor.

In Romania, in acest moment, are loc studiul FEED prin care se analizeaza din punct de vedere tehnic amplasamentul candidat preferat de la Doicesti (fosta termocentrala), si se estimeaza costurile dezvoltarii proiectului, pentru proiectul din Romania. Spre deosebire de proiectul din SUA care este dezvoltat pe un amplasament nou, in Romania centrala SMR va fi amplasata pe locatia unei foste centrale pe carbune, din Doicesti, judetul Dambovita, care are deja o parte din infrastructura necesara (statie de transformare, conectarea la retea, drumuri etc), ceea ce va reduce foarte mult costurile proiectului din Romania fata de proiectul din SUA, care va fi primul din lume.

 

3. Este România este singura ţară din Europa care a acceptat amplasarea de reactoare modulare?

In lume, sunt in prezent peste 70 de tehnologii de reactoare modulare in diferite stadii de dezvoltare. Tari precum Polonia, Bulgaria, Ucraina, Franta, UK, Cehia, Estonia, fac pasi rapizi pentru instalarea reactoarelor modulare mici. Este chiar o competitie a tarilor pentru a avea intaietate in dezvoltare pentru ca prima tara din Europa care va instala SMR va castiga si numeroase beneficii: industria si forta de munca locala vor putea fi implicate in dezvoltarea proiectelor regioanale – asta insemnand locuri de munca si taxe platite la bugetul de stat si local, dezvoltare regionala.

 

4. Este tehnologia NuScale aprobata?

Designul tehnologiei SMR NuScale a fost aprobat de Comisia de Reglementare Nucleara din SUA – US NRC), inca din august 2020, fiind singura tehnogie SMR din lume aprobata.

In 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de intelegere cu compania americana NuScale Power pentru a analiza tehnologia si oportunitatea dezvoltarii acesteia in Romania. Similar, a analizat si alte tehnologii SMR (reactoare modulare mici) din lume, insa tehnolgia SMR NuScale este singura din lume care este aprobata si cea mai matura din punct de vedere al dezvoltarii, avand deja o centrala in dezvoltare in SUA si tot lantul de furnizori pentru productie.

 

5. De ce si cum a fost ales Doiceştiul pentru amplasarea reactoarelor modulare mici?

Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat candidat (preliminar), în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale, în mai 2022, în urma unui amplu studiu de specialitate care a analizat si identificat potenţiale amplasamente pentru dezvoltarea unor centrale cu reactoare modulare mici (SMR). Au fost luate in considerare pentru analiza in special amplasamente ale fostelor centrale pe carbune dezafectate, intrucat la nivel global cat si in Romania, intentia este de a reutiliza amplasamente dezafectate, ale căror racorduri la utilităţi (energie electrică, apă, gaz, drumuri) sunt la o putere instalată foarte apropiată de nevoile unei centrale de tip SMR. In felul acesta sunt reenergizate fostele centrale, cu multiple beneficii pentru comunitatea locala – locuri de munca, dezvoltare zonala economica etc. Atât în România cât şi în alte ţări, amplasamentele candidate pot aparţine atât companiilor de stat cât şi celor private.

Realizarea studiului a fost finanţată cu un grant în valoare de 2.1 milioane dolari, oferit de Agentia de Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA). Studiul se numeste: “Small Modular Reactor (SMR) Long-Term Development Plan: Siting Selection and Technology Study” si poate fi solicitat catre USTDA, finantatorul proiectului - https://www.ustda.gov/ustda-library/

Astfel, amplasamentul de la Doicesti a fost selectat preliminar, iar in prezent sunt realizate studii amanuntite, denumite in industrie FEED (Front-End Engineering and Design). Studiul FEED a fost demarat in ianuarie 2023 de catre RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea centralei SMR in Romania şi NuScale. Acest studiu constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România. În cadrul studiului FEED sunt aplicate de asemenea recomandările AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica), în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

Aceste studii se finalizeaza in toamna acestui an.

 

6. Cat de sigur este Proiectul SMR din Romania?

 

Proiectul din Romania va fi dezvoltat dupa Proictul SMR din SUA iar pana va fi implementat in Romania, tara noastra va beneficia de toata experienta dezvoltarii din SUA si de garantia dezvoltarii in siguranta.

Mai mult decat atat, in noiembrie 2022, NRC (Comisia de Reglementare Nucleară din Statele Unite ale Americii) a emis Raportul final de evaluare a securitatii nucleare (FSAR) privind zona de planificare la urgenta care se limitează la perimetrul amplasamentului centralei. Cu alte cuvinte, raportul arata ca centrala NuScale respecta standardele cele mai inalte de siguranta pentru locuitorii din imediata apropiere a centralei, datorită caracteristicilor unice de securitate nucleara ale proiectului, capacităţii şi performanţelor sala. Proiectul NuScale are sisteme de securitate nucleara complet pasive, care garantează că reactoarele se vor opri în siguranţă şi se vor autorăci, pe termen nelimitat, şi realizeaza acest lucru fără a fi nevoie de intervenţia unui operator sau a unui computer, de alimentare cu curent alternativ sau continuu sau de apă suplimentara- o premieră pentru tehnologia reactoarelor cu apă uşoară.

Acest material editorial face parte dintr-o campanie de informare cu privire la energia nucleara si a fost realizat de Nuclearelectrica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO