Eveniment

Adevărul crud al României, pe care niciun responsabil politic nu-l vede de amar de ani: Lipsa educaţiei este direct proporţională cu nivelul sărăciei. Moldova are salarii aprope la jumătate faţă de Bucureşti, dar şi de patru ori mai puţini absolvenţi cu studii superioare, raportat la numărul populaţiei

Adevărul crud al României, pe care niciun responsabil...

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

21.09.2020, 00:07 1672

♦ România este în UE, ţara cu cei mai puţini absolvenţi cu studii superioare, raportat la numărul populaţiei. Dintre cele şase regiuni ale Uniunii (din totalul de aproape 300) cu sub 20% din numărul populaţiei cu studii superioare, patru sunt România â♦ Anul trecut, România a avut un PIB/capita în PPS de 69% din media UE.

Este o corelaţie dureroasă între nivelul educaţiei şi nivelul bunăstare, spun economiştii. România a avut un trecut aspru şi de aici decalajul de dezvoltare dintre ţară şi media Uniunii – sub 70% la nivelul anului trecut. Dar trecutul nu trebuie să izbăvească de vină prezentul. Nivelul scăzut al finanţării învăţământului – sub 3% din PIB, faţă de 6% cât spune legea învăţământului - , nivelul scăzut al educaţiei pe care copii o primesc în şcoli, conduc spre concluzii ce ar trebui să îngrijoreze.

Nu doar între România şi UE este un decalaj. Un decalaj uriaş se înregistrează între regiunile României. Astăzi, când nesiguranţa începutului şcolilor a întins nervii părinţilor şi pe cei ai profesorilor la maximum, corelaţia dintre nivelul de dezvoltare/salarizare al regiunilor României şi nivelul de educaţie al locuitorilor apare în toată grozăvia ei.

„PIB per capita cu nivelul de educaţie corelează foarte puternic. Cei care au studii fac afaceri, lucrează în domenii inovatoare, adaugă la economie valoare, sunt elemente care merg mână în mână. În regiunile sărace se face multă muncă manuală sau munci care nu produc valoare adăugată şi în consecinţă veniturile sunt mai mici“, a explicat pentru ZF  Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti.

Potrivit datelor Eurostat, biroul european de statistică, România are cea mai mică pondere a celor care au finalizat studii terţiare şi au vârsta până în 34 de ani.

Povestea este cu atât mai gravă cu cât nu vorbim aici de oameni născuţi în vremea comunismului – când accesul în universităţi era limitat – ci deoameni tineri, chemaţi să ia frâiele puterii politice, puterii financiare, educaţionale, medicale.

Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti: PIB per capita cu nivelul de educaţie corelează foarte puternic. Cei care au studii, fac afaceri, lucrează în domenii inovatoare, adaugă la economie valoare, sunt elemente care merg mână în mână. În regiunile sărace se face multă muncă manuală sau munci care nu produc valoare adăugată şi în consecinţă veniturile sunt mai mici

Aşadar, studiul citat arată că doar un sfert dintre românii care au mai puţin de 34 de ani au studii superioare sau au absolvit alte forme de învăţământ postliceale. Datele plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere.

La polul opus se află Cipru, unde aproape 60% din persoanele cu vârsta de până la 34 de ani au studii superioare sau postliceale, dar şi Lituania (58%) şi Luxemburg (56%).  Media Europeană din acest punct de vedere este de aproape 42%. În Luxemburg salariul mediu net este de peste 3.500 de euro, cel mai mare din Uniunea Europeană. România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în topul celor mai mici niveluri ale salariului mediu net, după Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO