Eveniment

Acuzaţii fără precedent la adresa preşedintelui Iohannis. Ilan Laufer: Iohannis a contribuit la sabotarea şedinţei comune de guvern România - Israel. "Refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit"

Acuzaţii fără precedent la adresa preşedintelui...

Autor: Ionel Dancu

20.11.2018, 22:09 1687

Ilan Laufer, refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, a declarat, marţi, la sediul PSD, că şeful statului a contribuit la „sabotarea” şedinţei comune ale guvernelor român şi israelian şi că doreşte „legături doar cu Berlinul”.

„Aşa cum se ştie, domnul Iohannis a refuzat şi a blocat numirea unui ambasador în Israel, dorind pe această cale să saboteze relaţia dintre România şi Israel. Totodată, vă pot spune că a contribuit inclusiv la sabotarea şedinţei de Guvern comune care trebuia să aibă loc între Romania şi Israel”, a declarat marţi seară, Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Acesta a adăugat că Iohannis doreşte blocarea relaţiilor României cu SUA şi Israel.

„Domnul Iohannis i-a promis dnei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, proces iniţiat de dl preşedinte Liviu Dragnea ca fiind primul om politic din Europa care a declarat că va susţine acest proces după ce preşedintele american a anunţat că va muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim (...) În ultima perioadă am încercat să contribui la o bună relaţie între Guvernul României şi Guvernul de la Tel Aviv şi totodată consolidarea relaţiilor dintre România şi SUA, ceea ce l-a deranjat f.mult pe preşedintele Klaus Iohannis şi probabil trebuie să plătesc pentru asta (...) Prin refuzarea unei persoane cu relaţii foarte bune cu SUA şi cu Israelul, Iohannis întăreşte convingerea că doreşte legături doar cu Berlinul şi blocarea relaţiilor cu SUA şi Israelul”, a indicat fostul ministru.

Acesta a menţionat că va face o cerere către comunitatea evreiască din Statele Unite „pentru a-i retrage decoraţia acordată preşedintelui Klaus Iohannis”.

Laufer a adăugat că Iohannis „a vândut un evreu român”.

„Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios şi faptul că sunt evreu (...) Ceauşescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani”, a spus acesta.

Laufer a mai spus că şeful statului, etnic german, „are o legătură dubioasă din toate punctele de vedere cu FDGR, moştenitoarea unei organizaţii naziste, scoase în afara legii conform Tratatului de la Paris de după al Doilea Război Mondial”.

Ilan Laufer a mai spus că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunţând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

De asemenea, social-democraţii au votat, în şedinţa de marţi a BPN al partidului, ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor, au declarat surse ale formaţiunii pentru MEDIAFAX.

Şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului care trebuia să aibă loc la Palatul Victoria a fost amânată în două rânduri. Iniţial vizita premierului Benjamin Netanyahu la Bucureşti ar fi trebuit să aibă loc în august, aceasta fiind amânată, iar apoi în luna noiembrie, partea israeliană având aceeaşi acţiune în acest sens.

Despre acest subiect, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţase că şedinţa de Guvern cu reprezentanţii Guvernului din Israel va avea loc în octombrie sau noiembrie. Vizita iniţială era programată în luna august, dar a fost amânată.

În schimb, premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit pe 2 noiembrie la Varna cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu , întrevederea având loc în cadrul reuniunii la nivel înalt Bulgaria-România-Grecia-Serbia-Israel. Cei doi oficiali au discutat despre parteneriatul România-Israel în domeniul noilor tehnologii, cât şi despre aspecte legate de situaţia internaţională actuală, a transmis atunci Guvernul.

Totodată, cu privire la întrevederea celor doi prim-miniştrii, surse guvernamentale au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus Vioricăi Dăncilă că mutarea ambasadei României la Ierusalim este doar o chestiune de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO