Eveniment

Activele fondurilor de pensii private ar putea atinge 500 mil. euro in primul an

04.04.2006, 00:00 15

Pensiile private vor debuta incepand cu 1 ianuarie 2007, cand probabil vor fi colectate si primele contributii la fondurile de pensii facultative, a anuntat ieri Mihai Seitan, seful Casei Nationale de Pensii (CNPAS).

In primul an, contributiile colectate vor fi de circa 500 mil. euro, spune Seitan. Primele scheme de pensii private care vor fi introduse vor fi cele facultative (asa-numitul pilon III), la care va putea contribui orice persoana care obtine "venituri profesionale", adica provenite din munca. Dupa plata unei contributii de maximum 15% din veniturile lunare timp de cel putin 9 ani, contribuabilii la acest sistem vor putea obtine o pensie, a spus seful CNPAS, intr-un seminar privind pensiile private organizat de FinMedia si Generali Asigurari.

"Sistemul de pensii private facultative nu trebuie sa discrimineze pe nimeni", considera Seitan. Deocamdata, proiectul de lege permite intrarea in pilonul III oricui obtine venituri din munca, cei care obtin venituri din alte surse (dividende, chirii, rente etc.) putand investi in fonduri mutuale sau polite de asigurari.

Urmatorul pas pentru pensiile private va fi intrarea in vigoare a pensiilor administrate privat (pilonul II), cel mai devreme in vara lui 2007. "Din pacate, stadiul sistemului informatic de colectare a contributiilor nu permite introducerea pilonului II inaintea celui de pensii facultative", a spus Seitan. Schemele de pensii din pilonul II presupun transferul unei parti (incepand cu 2% si crescand progresiv pana la 6%) a contributiilor platite in prezent catre sistemul public de pensii catre fonduri administrate privat.

Pentru primul an de functionare al celor doua sisteme de pensii private, autoritatile estimeaza ca vor fi colectate contributii in valoare de 500 de milioane de euro. Deocamdata, oficialii si reprezentantii posibililor investitori nu s-au pus insa de acord cu privire la activele in care vor investi fondurile de pensii contributiile colectate. In timp ce Mihai Seitan de la CNPAS considera ca este nevoie de investitii in titluri de stat si obligatiuni ipotecare, reprezentantii asiguratorilor si pietei de capital spun ca este nevoie in primul rand de investitii in actiuni, pentru randamente crescute.

"In primii ani, fondurile de pensii ar putea avea randamente reale nete de 3%-3,5% pe an, ceea ce nu ar fi rau deloc", afirma Seitan. In schimb, Septimiu Stoica, seful Bursei de Valori, spune ca fondurile de pensii ar trebui sa ia in calcul un procent important de investitii in actiuni listate, "pentru ca tot deranjul cu organizarea sistemului privat sa merite efortul". Seful Bursei spune ca piata organizata este gata din punct de vedere tehnic sa gazduiasca investitiile fondurilor private de pensii, dar ca este neaparat necesara o majorare a capitalizarii si a numarului de emitenti pentru ca fondurile sa aiba unde sa-si plaseze disponibilitatile.

De aceeasi parere este si Dragos Neacsu, managing partner la firma Dragon Finance. El spune ca fondurile de pensii nu ar trebui sa se concentreze numai pe titluri de stat, obligatiuni si alte titluri cu venituri fixe, ci sa investeasca pe Bursa, in actiuni listate. "Altfel, ce face statul este sa plimbe fonduri dintr-un buzunar in altul, fara ca fondurile de pensii sa beneficieze de valoarea adaugata creata de piata de capital", spune el.

O solutie care impaca interesele statului cu cele ale contribuabililor ar fi privatizarea prin listari ale firmelor profitabile de stat, ale caror titluri sa le cumpere fondurile private de pensii, a spus Septimiu Stoica. "Clasa politica ar trebui sa lase la o parte mitul privatizarilor catre investitori strategici straini si sa se orienteze catre privatizarile prin listarea la Bursa a marilor companii de stat, care se bucura de interes national. Fondurile de pensii vor fi printre principalii cumparatori ai actiunilor acestor emitenti", a conchis seful Bursei. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO