Eveniment

Active bancare de 130 mld. euro si 300.000 de investitori la Bursa

18.05.2006, 00:00 14

Reprezentantii pietelor financiare vad cresteri impresionante ale volumului de activitate in urmatorii cinci ani pe fondul apropierii de indicatorii din Uniunea Europeana, al cresterii veniturilor si al intoarcerii acasa a romanilor aflati la munca in strainatate. Acestia spun insa ca deciziile autoritatilor ar putea reprezenta piedici majore in dezvoltarea pietelor financiare.

Volumul total al activelor bancare ar putea atinge in 2010 nivelul de 130 mld. euro, conform lui Mihai Bogza, presedinte al Bancpost si fost viceguvernator al BNR.

"Estimez o crestere medie anuala de 30% a activelor bancare in urmatorii cinci ani", a declarat el. In 2005 activele totale ale bancilor au urcat cu 60%, dar cresterea a inceput sa dea semne de incetinire. "Creditele totale acordate ar putea atinge 61 de mld. euro in 2010, fata de 16,4 mld. euro, si estimez ca depozitele populatiei vor avea un ritm anual de crestere de 20%, ceea ce ar insemna un nivel de 23 mld. euro in 2010 fata de 9,4 mld. euro la finalul anului trecut", spune Bogza

Bancherii se plang insa de politica prea restrictiva a BNR, care se refera la nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii si la restrictiile la creditele de consum, ceea ce ar putea face ca bancile romanesti sa piarda clienti in favoarea celor din UE, dupa 2007 cand acestea vor putea opera liber pe piata romaneasca.

"S-ar putea sa avem surpriza ca in curand banci din Bulgaria sau Ungaria sa ofere credite de retail pentru romani in sucursale de la granita", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. "Scaderea rezervelor minime obligatorii va dura o perioada mai lunga si vor fi perioade de inflexiune inclusiv in privinta evolutiei dobanzilor si a inflatiilor, cu episoade de revenire", spune Lucian Anghel, director adjunct piete financiare la BCR, dand exemplul Poloniei, unde a fost nevoie de cinci ani pentru ca RMO sa coboare de la 5% la 3,5%. "Reducerea rezervelor va diminua si volumul creditelor inregistrate in afara", afirma Anghel.

Numarul de investitori de pe piata de capital ar putea atinge 300.000 pana in 2010, conform obiectivelor pe care Bursa de Valori si le-a propus, dar cresterea capitalizarii si a tranzactiilor va depinde de concretizarea deciziilor de listare ale marilor companii de stat.

"Obiectivul de 300.000 de investitori pe care Bursa si l-a propus este destul de optimist pentru ca asta ar reprezenta peste 1% din populatia tarii. Pe de alta parte nici interventiile din ultimele luni ale autoritatilor nu au incurajat piata", spune Dan Paul, presedintele Asociatei Brokerilor si membru in Comitetul Bursei.

Conform acestuia, majorarea de la 1% la 16% a impozitului pe castigurile pe piata de capital si intentia de a elimina facilitatile fiscale, alaturi de decizia CNVM de a permite actionarilor majoritari sa isi delisteze companiile si modificarile legislative privind SIF-urile

i-au descurajat pe investitori. "Daca la finalul anului trecut aveam tranzactii medii zilnice de circa 20 mil. euro si peste 12.000 de investitori activi, in prezent media zilnica a tranzactiilor a scazut sub 10 mil. euro, iar numarul de investitori activi a scazut la jumatate", spune Dan Paul. El a adaugat ca foarte multe din tarile europene au facilitati fiscale pentru investitorii de pe piata de capital.

O preluare a Bursei, dupa transformarea acesteia in societate pe actiuni anul trecut, de catre o institutie financiara de profil nu pare verosimila cel putin pana in 2010. "Deocamdata reglementarile Bursei nu permit preluarea acesteia de catre un investitor si pe de alta parte nu cred ca suntem interesanti pentru o preluare", a declarat presedintele Asociatei Brokerilor.

Administratorii fondurilor mutuale vad de asemenea o crestere impresionanta a valorii activelor aflate sub administrare.

"Daca in prezent activele aflate sub administrare se ridica la 170 mil. euro, estimez ca valoarea acestora va atinge 1,2-1,5 mld. euro. Ar insemna un ritm mediu anual de crestere de 50%", spune Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO