Eveniment

Acţionarii SIF Transilvania nu se înţeleg în privinţa dividendului

Autor: Andrei Chirileasa

23.03.2011, 23:45 34

Unii acţionari ai SIF Transilvania (SIF3) au solicitatcapitalizarea profitului realizat de societate anul trecut şimajorarea capitalului social cu distribuirea de acţiuni gratuite,în timp ce alţii au propus majorarea dividendelor distribuiteinvestitorilor.

Niciuna dintre propuneri nu a fost susţinută însă de minimum 5%din acţionarii SIF, neputând fi introduse pe ordinea de zi aAdunării Generale a Acţionarilor (AGA), potrivit unui raport trimisde SIF Bursei de Valori Bucureşti.

Grupul acţionarilor care a propus dublarea capitalului social amotivat că prin această operaţiune întregul profit de anul trecutva rămâne la dispoziţia societăţii pentru realizarea investiţiilorşi plasamentelor necesare pentru perioada următoare, cu scopul de aobţine randamente superioare.

SIF Transilvania a avut anul trecut un profit net preliminat de66,9 mil. lei, în scădere cu 43% faţă de 2009. Consiliul deAdminis­traţie al SIF a propus ca jumătate din sumă să fiedistribuită acţionarilor sub formă de dividende, valoareadividendului brut fiind de 0,03 lei, la fel ca şi în anulprecedent. Randa­mentul dividendului SIF3 este de circa 5,2%.

Dacă unii investitori nu vor deloc dividende, alţii cermajorarea acestora faţă de nivelul propus de conducerea SIF. Ungrup de acţionari a propus majorarea dividendului cu 33%, la 0,04lei şi a motivat că un dividend mai mare va îmbunătăţi indicatoriifinanciari ai companiei, respectiv randamentul capitalului propriuşi randamentul activelor, subliniind că investitorii acordă atenţieacestor indicatori, fapt ce poate conduce la creşterea cotaţiilorbursiere.

Alt grup de acţionari solicită ca dividendul să fie majorat la0,055 lei/acţiune, considerând că nivelul normal al dividendului artrebui să fie cel puţin peste rata inflaţiei. Investitorii maidoresc ca SIF-ul să repartizeze minimum 90% din profit cadividende, la fel ca şi companiile de stat. Niciuna dintrepropuneri nu a avut suficientă susţinere pentru a ajunge să fiedezbătută în AGA.

Acţiunile SIF Transilvania au câştigat 17% în ultima lună,închizând şedinţa de ieri la preţul de 0,604 lei. Compania are ocapitalizare de 160 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO