Eveniment

Cine acompaniază România la cele mai mari deficite de cont curent în UE: Marea Britanie, Franţa, Belgia, Cehia şi Slovacia. Aurelian Dochia, analist economic: O ajustare în România a deficitului extern se poate face, dar nu este plăcută şi toată lumea o amână cât se va putea amâna

Cine acompaniază România la cele mai mari deficite de...

Autor: Răzvan Botea

14.01.2020, 16:37 331

România a avut în trimestrul al treilea din 2019 al treilea cel mai mare deficit de cont curent extern (diferenţa dintre ieşirile de valută din ţară şi intrările de valută) din Uniunea Europeană. Înaintea României în topul statelor cu cele mai deficitare balanţe de plăţi externe se mai află Marea Britanie, Franţa, Belgia, Cehia şi Slovacia. În aceeaşi veme, Germania are un cel mai mare excedent extern - 63,2 mld. euro, arată datele Comisiei Europene.

Analistul economic Auelian Dochia spune că orientarea unor ţări precum Germania către export a creat în mod automat un excedent comercial şi al balanţei de plăţi externe. Astfel, deficitul pe care îl înregistrează alte ţări europene, în special cele sudice, în raport cu unele ţări, în special cele nordice, dă naştere la tensiuni.

„Este şi o caracteristică structurală pentru Uniunea Europeană. În lume există câteva ţări precum Germania, China, Japonia care au fost orientate către export şi au încercat tot timpul să aibă un excedent extern şi acest lucru nu este de ieri, de astăzi, este de ani de zile. Pe de altă parte sunt ţări din sudul UE care sunt într-un deficit structural de foarte multă vreme şi evident că la un moment dat acest excedent începe să creeze nişte tensiuni“, a comentat economistul pentru ZF.

Deficitul de cont curent extern este în cea mai mare parte consecinţa deficitului comercial la bunuri pe care îl înregistrează România. Impulsurile pentru consumul intern prin creşterea salariilor şi pensiilor au creat un exces de cerere care nu a putut fi acoperit prin producţia internă. Astfel, importurile au crescut la un ritm mai alert decât exporturile. 

„Trebuie să restrângem consumul intern. Să strângem cureaua la consumul intern şi atunci s-ar produce această echilibrare. Această ar fi soluţia conştientă şi voluntară în care adoptăm o decizie în sensul asta, dar e puţin probabil să se întâmple. Nimeni nu vrea să îşi reducă consumul, aşa că probabil asta se va întâmpla numai când suntem obligaţi, cum s-a întâmplat în 2008-009. O depreciere a monedei naţionale ar duce la o scumpire a importurilor şi s-ar reduce consumul“, a mai spus Dochia.

Economiştii sunt de părere că o ajustare a deficitului extern pe filieră fiscală nu va veni decât după ciclul de alegeri electorale de anul acesta. O astfel de ajustare este posibilă, însă nu este de dorit în acest moment. Astfel, cel mai probabil ajustarea va veni pe filiera cursului de schimb - leul se va deprecia gradual limitând într-o oarecare măsură creşterea importurilor.

În al treilea trimestru din anul trecut cel mai mare deficit de cont curent extern din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Marea Britanie (-24 mld. euro), urmată de Franţa (-4,1 mld. euro) şi România (-3,6 mld. euro). De asemenea, deficite externe peste 1 mld. de euro au mai fost înregistrate de Cehia (-2,3 mld. euro), Belgia (-1,3 mld. euro) şi Slovacia (-1,2 mld. euro). „Şi pentru Marea  Britanie există un astfel de deficit structural, dar trebuie să privim şi din perspectiva rolului pe care Marea Britanie îl joacă în economia europeană. Deficitul pe partea comercială nu este problematic, pentru că au intrări enorme de capital care evident că acoperă din plin deficitul comercial“, a mai spus Aurelian Dochia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO