Eveniment

Achiziţiile din Sănătate, luate la bani mărunţi de un compartiment de integritate

Autor: Ioana David

28.07.2011, 00:04 270

Ministerul Sănătăţii va avea un compartiment special de urmărirea achiziţiilor publice şi externalizările făcute de către spitale,dar şi plăţile informale din sistem.

"Încă de anul trecut avem în vedere organizarea unui astfel decompartiment. În Sănătate este nevoie de consti­tuirea unui grup deexperţi pe probleme legate de corupţie şi fraudare a achiziţiilorpublice", a spus Cseke Attila, ministrul sănătăţii.

Noul compartiment, care va include experţi din cadrulministerului, a presupus schimbarea structurii instituţiei, care afost aprobată ieri printr-o hotărâre de guvern. Echipa va fiformată probabil din 8-10 persoane, care vor avea compe­tenţe înverificarea achiziţiilor publice, a externalizărilor şi a plăţilorinformale. "Acum începem să structurăm acest compartiment şi sperămca din toamnă să devină funcţional", a spus Oana Grigore, pur­tătorde cuvânt al Ministe­rului Sănătăţii.

Acest proiect este susţinut din fonduri struc­turale de 3 mil.euro, care se află în curs de avizare, şi vizează realizarea uneireţele naţionale.

Achiziţiile publice, pe care fiecare spital le organizeazăindividual, au iscat în ultimii ani nenu­mărate discuţii legate depreţul mare la care se ajunge. Recent şi preşe­dintele TraianBăsescu a avut mai multe declaraţii dure legate de fraudele dinsistemul sanitar. Şi premierul Emil Boc a taxat risipa din sănătateşi preţurile umflate. Totodată, externalizările pe diferiteservicii, dar mai ales plăţile informale sunt probleme acute alesistemului care nu şi-au găsit rezolvare. Potrivit unor estimărimai vechi, plăţile informale din sistemul sanitar se ridică lacâteva sute de milioane de euro.

Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului Panait Sârbu dinCapitala, nu crede că noul departament va avea rezultate pentru căachiziţiile publice se fac deja prin licitaţii, iar plăţi informalevor exista în sistem câtă vreme personalul este subdimensionat, iarpachetul de servicii minime nu a fost finalizat.

În sistemul de sănătate se învârt anual în jur de 5 mld. euro(banii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai MinisteruluiSănătăţii) şi în pofida creşterii susţinute până în 2009, calitateaactului medical a rămas în continuare scăzută.

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor a anunţat ieri căpână în 2015 va finaliza procesul de acreditare pentru cele 459 deunităţi din România, care va arată ce spitale respectă standardelede calitate şi care nu. Acreditarea acestei comisii este diferităde clasificarea spitalelor finalizată recent de către MinisterulSănătăţii, care le-a încadrat în anumite clase în funcţie decomplexitatea serviciilor pe care le oferă.

Echipa va fi formată probabil din 8-10 persoane, care vor aveacompe­tenţe în verificarea achiziţiilor publice, a externalizărilorşi a plăţilor informale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO