Eveniment

Abuzul autorităţilor a ieşit la suprafaţă. Macel Vela admite: Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident

Abuzul autorităţilor a ieşit la suprafaţă. Macel...

Autor: Andreea Tobias

04.05.2020, 09:54 521

Ministrul de Interne admite că unii poliţişti au dat amenzi în mod abuziv în perioada stării de urgenţă legate de coronavirus şi spune că abuzurile sunt anchetate. Ministrul de Interne le recomandă celor care se consideră nedreptăţiţi să facă o sesizare.

„Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulţi tineri care au făcut doar şase luni Şcoala de Poliţie şi acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel naţional", declară Marcel Vela la RFI.

Ministrul de Interne spune că abuzurile sunt anchetate: „Unde am fost sesizaţi că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele judeţene, fie că au fost amendaţi de Poliţie sau de Jandarmerie, Poliţia de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Poliţiile Locale am sesizat primăriile de care aparţin poliţiile respective”.

Vela a dat exemplul unui fotoreporter amendat la Timişoara sal al unei vânzătoare din Oţelu Roşu care era la serviciu, dar i s-a imputat în procesul verbal că nu avea adeverinţă de la serviciu.

„În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine. Adică la Poliţiile Locale am trimis sesizări la primari, la Poliţia Naţională, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră au fost făcute controale de către inspectoratele judeţene şi de către Corpul de Control al ministrului, respectiv cei care sunt la dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, pentru că şi dânsul are o echipă de control acolo", explică Vela.

Marcel Vela declară că nu acceptă abuzurile.

„Nu tolerez abuzurile. Chiar pe videoconferinţa organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine şi toţi inspectorii judeţeni, li s-a atras atenţia tuturor ca amenzile să fie într-o formă evaluată direct proporţional cu fapta pe care au înregistrat-o, au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancţiune şi avertismentele, nu direct amenzile. Aşadar, am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulţi oameni, sunt foarte mulţi tineri care au făcut doar şase luni Şcoala de Poliţie şi acum sunt în operativ în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel naţional şi cei care au făcut abuzuri sau au greşit vor fi evaluaţi şi profesional şi disciplinar", a spus Vela.

Ministrul de Interne le recomandă celor care se consideră nedreptăţiţi să facă o sesizare: „Fiecare cetăţean care se simte, eu ştiu, nedreptăţit poate face două lucruri: să ne sesizeze pe noi în legătură cu o amendă sau aşa cum am sesizat din media, atunci când s-au întâmplat, ne-am autosesizat şi lucrul doi pe care poate să-l facă un cetăţean după ce ne sesizează pe noi direct este să conteste amenda în instanţă şi un judecător va evalua dacă s-a greşit sau nu atunci când i s-a întocmit procesul verbal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO