Eveniment

Absorbţie zero în aprilie pe fondurile UE, pentru că România aproape că nu mai trimite cereri de rambursare

Absorbţie zero în aprilie pe fondurile UE, pentru că...

Autor: Iulian Anghel

05.05.2014, 00:06 2001

De la 31 martie până la 25 aprilie, România nu a luat de la UE niciun euro ca rambursări şi a trimis la Bruxelles cereri de rambursare de doar 5 milioane de euro.

Cu un astfel de rezultat, România recade în mediocritatea absorbţiei, după ce, în februarie, făcuse un salt însemnat – 1,2 mld. euro rambursate. În martie au mai fost rambursate de Bruxelles alte 200 de milioane de euro, în vreme ce în aprilie (până în data de 25 a lunii) România nu a luat ca rambursări niciun euro şi a trimis facturi spre decontare de doar 5 milioane de euro.

Lunile următoare se arată a fi la fel de lipsite de agitaţie pentru că, realmente,  la Bruxelles nu sunt transmise facturi spre decontare ca să existe şi baza pentru intrarea banilor din rambursări. Dacă în februarie de la UE au fost rambursaţi 1,2 miliarde de euro, acest lucru a fost posbil pentru că au existat declaraţii de cheltuieli din urmă.

De la începutul anului însă au fost transmise facturi spre decontare de doar 155 de milioane de euro, diferenţa dintre ceea ce s-a cerut (declaraţii de cheltuieli) şi ceea ce s-a obţinut (rambursări) ajungând să fie în aprilie infimă, de doar 76 de milioane de euro (0,4% din sumele alocate). Aşa stând lucrurile, pur şi simplu UE nu are ce să deconteze României.

Mai sunt 20 de luni până la închiderea definitivă a exerciţiului financiar 2007-2013. Ca să ajungă la un grad de absorbţie de 80% a fondurilor structurale, aşa cum speră administraţia de la Bucureşti, România ar trebui să transmită, în medie, în fiecare lună din cele 20 rămase, cereri de rambursare de 500 de milioane de euro.  În ianuarie – aprilie, media lunară a fost de 39 de milioane de euro.

În 2013 au fost transmise spre decontare la Bruxelles facturi de 3,5 miliarde de euro, lucru care a făcut posibil ca, în baza acestora şi a altor cereri din urmă, României să-i fie rambursate 2,8 mld. euro anul trecut şi 1,4 miliarde de euro în februarie şi martie, adică aproape 5 miliarde de euro.

Dacă nu transmite aceste facturi – dovada cheltuielilor făcute în proiectele cu bani europenei – nu mai are ce bani să primească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO