Eveniment

ABN AMRO Bank asigura consultanta financiara pentru gazoductul Nabucco

12.08.2004, 00:00 22



Banca ABN AMRO a fost desemnata ca si consultant financiar pentru proiectul transfrontalier al gazelor Nabucco, ce trece si prin Romania, valoarea totala a acestuia depasind 4,4 miliarde euro.



Nevoia imensa de finantare pentru un proiect strategic va fi greu de sustinut fara implicarea unor garantii din partea statului, ca si in cazul unui alt proiect de mari dimensiuni, proiectul conductei de transport a titeiului Constanta - Trieste, afirma experti din sectorul bancar.



Proiectul privind construirea unei conducte de tranzit a gazelor dinspre zona Marii Caspice catre Europa Centrala via Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria a fost lansat in anul 2002. Cu o lungime totala de 3.400 km, gazoductul va intra in Romania prin partea de sud - vest si va iesi pe langa Arad spre Ungaria, tronsonul romanesc avand o lungime de pana la 500 km.



Firma ce opereaza proiectul este Nabucco Company Pipeline Study Gmbh, infiintata de catre firmele Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), MOL (Ungaria) si OMV Gas (Austria).



Echipa consultantului financiar va asista, pe parcursul intocmirii studiului de fezabilitate, la identificarea surselor optime de finantare, un posibil mix intre agentii de export - import, banci locale si internationale, potrivit reprezentantilor OMV.



ABN AMRO va promova proiectul pe pietele de capital, mai adauga sursele citate.



Gazoductul urmeaza sa devina operational in perioada 2010 - 2011, scopul acestuia fiind de a asigura o sursa alternativa de alimentare la resursele din spatiul Federatiei Ruse.



Fiecare tara participanta la proiect va construi portiunea care ii revine.



Capacitatea de tranzit a conductei va fi de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Studiul de fezabilitate va fi finalizat in 2005 s va costa 3,3 milioane de euro, jumaate din suma provenind dintr-un imprumut nerambursabil acordat de Uniunea Europeana.



Romania si Ungaria au facut un prim pas in exectutarea proiectului "Nabucco" prin construirea conductei Szeged - Arad, care va asigura interconectarea sistemului de transport al gazelor naturale din Romania cu cel al Ungariei. Potrivit reprezentantilor Transgaz, portiunea construita ar putea fi folosita in proiectul "Nabucco". adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO