Eveniment

A patra zi de proteste în Bucureşti: Peste 110 persoane găsite cu cuţite, bastoane , lanţuri şi pietre au fost duse la poliţie

A cincea zi de proteste în Bucureşti: Peste 110 persoane găsite cu arme, duse la poliţie

A cincea zi de proteste în Bucureşti

Autor: Geanian Sandu

17.01.2012, 09:55 845

Circa o mie de persoane au participat luni la protestele din Bucureşti, într-o manifestare mai paşnică decât în ziua precedentă, însă poliţia a reţinut mai multe persoane la care a găsit arme albe, pe numele unora fiind deschise dosare penale.

Peste 110 persoane care au venit, luni, în Piaţa Universităţii au fost duse la secţii de poliţie, după ce asupra lor au fost găsite cuţite, bastoane telescopice, droguri, lanţuri şi pietre, ultimele 40 fiind ridicate de jandarmi pentru că vroiau să blocheze carosabilul în zona magazinului Cocor.

A patra zi de proteste din Bucureşti şi alte câteva oraşe din ţară reprezintă un semn al unei răbdări care şi-a atins limitele, scrie presa internaţională. Mai mult despre ce scrie presa internaţională despre proteste aici.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat că până la finalul protestului, în jurul orei 24.00, au fost duse la secţii de poliţie din Capitală 113 persoane.

Militaru a precizat că 40 de manifestanţi au fost ridicaţi de jandarmi din zona magazinului Cocor pentru că intenţionau să blocheze carosabilul.

Printre cele 113 persoane duse la secţii de poliţie au fost doi bărbaţi care aveau asupra lor cuţite şi bastoane telescopice, o femeie găsită cu un cuţit, precum şi un alt bărbat depistat în zona Spitalului Colţea cu un pistol cu bile, pentru care nu avea acte de provenienţă. Jandarmii au mai găsit în urma controalelor persoane care aveau droguri, dar şi rucsacuri pline cu pietre şi lanţuri.

Jandarmii au dus la Secţia 15 de Poliţie toate obiectele confiscate în Piaţa Universităţii, a mai spus Marius Militaru.

În timpul protestului, sute de persoane au fost percheziţionate şi legitimate de jandarmi în zona Pieţei Universităţii, mulţi dintre tinerii care încercau să ajungă în zona manifestanţilor fiind fie întorşi din drum, fie ridicaţi şi duşi la dube. Unii dintre cei care încercau să ajungă la mitingul de la Universitate aveau asupra lor fie obiecte considerate periculoase la o manifestaţie, gen briceag sau şurubelniţă, fie nu aveau la ei acte de identitate. Persoanele care nu s-au putut legitima au fost filmate de un cameraman al Jandarmeriei în timp ce erau interogate în legătură cu identitatea.

Aproximativ 1.000 de persoane au manifestat în Piaţa Universităţii, în a patra zi de proteste. Acţiuni similare de protest au avut loc luni, pentru a patra zi consecutiv, şi în mai multe oraşe din ţară.

Protestele pot avea un impact economic adânc dacă se acutizează, putând afecta cursul, bursa, costurile de finanţare sau chiar consumul pentru că oamenii pot decide să amâne achi­ziţia de bunuri de folosinţă îndelungată de teama escaladării violen­ţelor şi a posibilelor pagube. Mai mult despre impactul protestelor din ultimele zile aici.

Protestele au fost declanşate în ţară săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Tot în acest scop a început şi primul protest din Bucureşti, de vineri. Oamenii au plecat atunci în marş la Cotroceni unde au scandat, în principal, lozinci antiprezidenţiale.

Sâmbătă şi duminică protestele din Capitală au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii.

Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public şi au spart geamurile unor magazine. Citiţi aici mai mult despre cum a reacţionat centrul Capitalei după violenţele de duminică

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO