Eveniment

60 de unităţi medicale publice şi private primesc probe pentru a le testa

60 de unităţi medicale publice şi private primesc...

Autor: Georgiana Mihalache

05.05.2020, 00:05 281

Numărul de teste a scăzut la jumătate duminică, doar 3.500 de probe noi au fost lucrate în 24 de ore.

Deşi autorităţile vorbesc despre creşterea capacităţii de testare pentru a depista coronavirusul, la mai bine de două luni de la primul caz de pacient infectat în România numărul de teste raportate luni, la ora 13, nu a depăşit 3.500 de probe, din calculele ZF pe baza datelor publice.

Numărul de noi probe prelucrate aferent zilei precedente, în acest caz zilei de duminică, până luni la ora 13. Din informaţiile ZF, sunt operatori privaţi care nu realizează teste duminica, însă capacitatea acestora nu este atinsă nici în restul zilelor, aşa cum spunea pentru ZF Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România, cea mai extinsă reţea de laboratoare din ţară.

Autorităţile au prelucrat până ieri 199.068 de teste, faţă de 195.508 prelucrate cu o zi înainte, ceea ce înseamnă 3.500 de probe de la zi la zi, în scădere semnificativă faţă de ziua precedentă.

Vârful de testare a fost înregistrat săptămâna trecută, când s-au realizat 9.800 de teste în 24 de ore. De la această cifră însă, probele lucrate de la zi la zi au scăzut.

Spitalele publice au fost lăsate descoperite în lupta cu noul virus, neavând capacitate de testare, iar lipsa de centralizare a nevoilor şi a achiziţiilor în unităţile medicale, mai ales în situaţia de urgenţă, a făcut ca primele aparate de testare să ajungă cu întârziere de câteva săptămâni de la primul caz de coronavirus din ţară.

ZF a scris încă de la debutul epidemiei că este nevoie ca spitalele să poată realiza teste pentru a nu plimba probele de la pacienţii suspecţi până la cel mai apropiat centru. Doar 61 de centre medicale, spitale publice, Direcţii de Sănătate Publică şi operatori privaţi realizează în prezent teste pentru coronavirus.

Astfel, sunt situaţii în care o probă ajunge să fie testată cu întârziere de câteva zile, timp în care există incertitudine atât în privinţa tratamentului pentru pacientul suspect, cât şi pentru medicii care trebuie să îngrijească aceşti pacienţi.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO