Eveniment

4.700 de titluri de carte publicate: Editurile asteapta dezmortirea pietei dupa Gaudeamus

23.11.2009, 23:08 103

Aproape 4.700 de titluri de carti au fost publicate de lainceputul anului pe piata romaneasca, in timp ce in 2008, pe piataau aparut 15.000 de titluri noi, arata datele oferite de BibliotecaNationala. Altfel spus, sub un titlu de carte a fost publicat la omie de romani anul trecut.

"Pana la sfarsitul anului vor mai fi publicate unele titluri,avand in vedere ca se apropie si targul de carte Gaudeamus. Cred canumarul titlurilor noi aparute pe piata va ajunge la jumatate dincel inregistrat in 2008", spune Iren Arsene, proprietarul sidirectorul general al editurii Curtea Veche, cu afaceri de 2 mil.euro anul trecut, pe o piata evaluata la 70 mil. euro in 2008.Targul de carte Gaudeamus va avea loc in Capitala in intervalul 25- 29 noiembrie, targul avand un buget de 400.000 - 450.000 de euro,potrivit directorului targului Vladimir Epstein, citat deMediafax.

"Nu avem instrumente cu care sa masuram corect aspectele ce tinde piata de carte, in lipsa de cifre corecte activam legati la ochipe aceasta piata. Mai mult, nu sunt bani cu care sa realizam studiide piata referitor la comportamentul de consum al clientilor", aspus Arsene.

Consumul mediu de carte pe piata romaneasca se situeaza la unnivel de sub 3 euro pe cap de locuitor, nivel care ne pozitioneazainsa pe ultimul loc din UE la capitolul bani cheltuiti inachizitionarea de carti, potrivit datelor neoficiale din piata. Pede alta parte, la consumul de bere suntem in topul primelor zecetari din lume.

"Anul trecut, cand eram pe val, s-au comandat foarte multetitluri de carte, de unde si diferenta mare fata de nivelul de anulacesta. Noi am redus spre exemplu planul editorial cu 30% anulacesta. Vanzarile la zece luni reprezinta doar 60% din nivelul deanul trecut", a declarat Gabriel Scinteia, chief operating officeral grupului editorial All. El a precizat ca editura se afla lalimita profitabilitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO