Eveniment

34 de infractiuni si 14 contraventii pentru cazierul fiscal

13.01.2003, 00:00 27

Normele metodologice de aplicare a ordonantei privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, fara de care nu se mai poate infiinta si inregistra la Registrul Comertului o societate comerciala, stabilesc 34 de tipuri de infractiuni si 14 contraventii care pot fi trecute in acest document.
Astfel, la capitolul infractiuni intra intocmirea incompleta a documentelor primare sau de evidenta contabila ori acceptarea unor astfel de documente cu scopul de a impiedica verificarile financiar-contabile si sustragerea de la plata impozitelor, taxelor si a contributiilor prin neinregistrarea unor activitati si organizarea unor evidente contabile duble de catre conducatorul unitatii. De asemenea, tot infractiune reprezinta distrugerea  actelor contabile ori a memoriilor aparatelor de marcaj sau de taxat, sustragerea de la plata obligatiilor fiscale prin nedeclararea veniturilor impozabile, declararea fictiva a sediului unei societati, trecerea peste frontiera a armelor sau a marfurilor fara autorizatie ori prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal. La acestea se adauga inregistrarea eronata sau neinregistrarea operatiunilor supuse accizelor sau impozitelor pentru titeiul si gazele naturale din productia interna si instrainarea, in frauda creditorilor, in caz de faliment, a unei parti insemnate din activele unei societati.
In ceea ce priveste contraventiile, acestea se refera la fabricarea neautorizata, importul sau comercializarea de produse pentru care este necesara eliberarea de autorizatie, producerea de alcool si distilate, inclusiv pe perioada de probe tehnologice, fara supraveghere fiscala, precum si neutilizarea documentelor fiscale speciale.
Saptamana trecuta a intrat in vigoare Legea 410/2002 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, prin care se instituie un sistem de evidenta si urmarire a contribuabililor - persoane fizice si juridice - care au incalcat legislatia financiar-fiscala, vamala sau care priveste disciplina financiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO