Eveniment

30 aprilie 2021 – Paharul cu… visuri: Trei vinuri pentru sărbătorile Pascale. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

30 aprilie 2021 – Paharul cu… visuri: Trei vinuri...

Autor: Catalin Paduraru

01.05.2021, 11:40 4969

Fix peste o lună, sesiunile de evaluare ale VINARIUM 2021 se vor fi încheiat. Degustători profesionişti din întreaga lume vor fi stabilit vinurile câştigătoare conform normelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), întărite de cele ale Federaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vin (VINOFED). VINARIUM este o competiţie majoră afiliată celor două organisme mondiale.

Multă vreme încolo de la acest moment ne vom ocupa doar de vinurile medaliate, vinuri pe care le veţi putea recunoaşte în piaţă după semnul distinctiv VINARIUM aplicat pe sticlă. Evident, puteţi cunoaşte câştigătorii (alcătuindu-vă o listă cu vinuri ”de încercat”) prin accesarea site-ului oficial www.iwcb.ro.

Acest concurs, benefic în termenii brandingului de ţară, va propune – pentru prima dată în istorie – şi o analiză paralelă bazată pe o tehnologie avansată de neurofeedback.

Până atunci, vă prezint un fel de ”best of”, o triadă compusă din două vinuri deja recenzate şi un vin sub un brand care a mai ”trecut” pe aici, dar care este propus în premieră.

Un grup compact de vinuri care ating excelenţa şi care definesc festivul tuturor zilelor speciale.

Vin sărbătorile de Paşte! Vin să fie-n casa voastră!

1. Crama SERVE – Cuvée Guy de Poix 2016

2. Chateau VARTELY, Taraboste Tribut – Saperavi 2017

3. VIVALDI - Amarone della Valpolicella D.O.C.G. Classico 2016, Italia

 

1. Crama SERVE – Cuvée Guy de Poix 2016

Pentru cele 90 de puncte Wine Advocate, pentru cele 90 de puncte Wine Enthousiast:

Pe 13 martie ar fi fost ziua de naştere a fondatorului SERVE – Guy de Poix.

Saltul în calitate pe care l-a făcut vinul românesc i se datorează, în mare parte, lui şi oenologului Aurel Rotărescu.

Guy nu mai este printre noi. În schimb, tot ceea ce el a „setat”  ca valoare în palierul vinurilor premium rămâne un reper şi astăzi când, echipa lui, reuşeşte să ridice Feteasca Neagră la rangul de vin de circulaţie internaţională.

Roşu închis, „lacrimi” grele pe pahar (la robe).

Încărcătura olfactivă este un spectacol în sine: mure coapte, pâine făcută la vatră, cămara bunicii, prune puse la uscat (nedezhidratate complet), cigar box. Pentru a explica gustul mă folosesc de un imaginar melange de dulceaţă de cireşe amare, afine proaspete, cuişoare, dude negre, puţin sirop de arţar, piele, ciocolată neagră. Totul este rotund. Totul se-mbină armonios.

Au fost vreo 8.000 de sticle. Câte or mai fi în „circulaţie” şi cine vor fi „aleşii” pentru întâlnirea de gradul III cu acest vin „d’exception”?

Pe site-ul producătorului www.serve.ro îl găsiţi aici.

 

2. Chateau VARTELY, Taraboste Tribut – Saperavi 2017, Rep. Moldova

Revenire pentru un As!

Unul dintre vinurile pentru care ar trebui să regândiţi o comandă. Adică, dacă sunteţi hotărât să luaţi trei sticle, sfatul meu este să luaţi... şase. Cele trei sticle suplimentare „uitaţi-le” în cramă sau în incinta de păstrare. Balansul gustativ actual dintre cireaşă neagră şi vişină se va stabiliza către unul din cei doi poli „magnetici” (am o vagă bănuială către care dar, până la urmă, plăcerea descoperirii trebuie să fie individuală).

Probabil accentele secundare şi terţiare vor veni „mai în faţă”, rotujind perfect vinul.

Acum, însă, ne bucurăm de un vin generos, suculent, în care multitudinea de impulsuri gustative este solicitantă plăcut, ca o discuţie între oameni tineri cu o bună instrucţie intelectuală.

Chiar dacă finalul se menţine uşor astringent (încă o dată facem apel la un Tomahawk!), rămân pe cerul gurii şi retronazal – piper negru proaspăt măcinat, fructe nedefinite, puţină vanilie.

Pentru cunoscători - un vin care completează „harta” personală de orientare.

Vinurile Chateau Vartely le găsiţi pe www.produse-moldovenesti.ro, iar acest Saperavi este aici.

3. VIVALDI - Amarone della Valpolicella D.O.C.G. Classico 2016, Italia

În excelenta lucrare ”Vinurile lumii” (Ed. Litera), Amarone este descris ca ”unul dintre cele mai importante şi corpolente vinuri roşii din lume şi se mândreşte cu un buchet unic de arome: gem de cireşe, budincă cu prune, stafide, petale de trandafir, mirodenii. Este produs din struguri semiuscaţi […] Corvina şi Rondinella, plus până la 15% alte soiuri locale […]. Amarone poate fi băut după minimum doi ani de la recoltare”.

Nu numai că nu contrazic componenţa ”reţetarului” de mai sus ci, îmi asum în totalitate ordinea în care aromele pomenite se simt în degustare. Adaug pentru vinul de la Vivaldi şi o tuşă finală – extrem de discretă – de migdale.

Cele 15,5 procente alcool din volum nici nu se simt, senzaţia de suculenţă fiind absolut delicioasă. În zilele de sărbătoare vorbim, fireşte, de pairing dar, în cazul vinului nostru (care poate face faţă oricărei provocări culinare) merită să reţinem prestanţa şi eleganţa, atribute care, la rându-le, creează o sincronizare perfecta cu atmosfera Zilelor Luminate.

Pe site-ul importatorului www.vinuridionysos.ro îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, următiţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO