Eveniment

3 septembrie 2021 – Paharul cu… visuri: Advertising negativ. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

03.09.2021, 13:25 995

Nefiind implicat direct in businessul cu vin (nu am cramă, nu am magazin/nu vând vin), mi-aş putea permite să zâmbesc când văd reclamele (anumite reclame) la bere acrită de grija vinului. Nu prea zâmbesc, pentru că vinul românesc - ca valoare acorporală - este al nostru, al tuturor. Şi reclamele la bere sunt reclame până nu lovesc în vin. Acţiunea asta se cheamă agresiune. Lipsă de obraz. Mai treci cu vederea una cu umor cazon, zici că nu e treaba ta când asculţi muzică din Muntenia (Ciuleandra) ca ilustraţie la o bere bănăţeană, zici că la câtă prostie întâlneşti ... “ce mai contează” o inexactitate istorică combinată cu o măsluire istorică (Burebista taie viile şi dacii “trec” pe bere)... E advertising. Convenţie artistică, imaginaţie. Deh, cu orientare cam către gregar, dar ...după target. Asta e! 

Cea mai nouă (cu animalul “care se trezeşte în tine”), însă, atentează la procesoarele electronice din televizoare, inundându-le […] cu un mesaj care s-ar traduce cam aşa: Tinere, dacă te încearcă viitorul “tata-socru” la bunele maniere, nu te lăsa păcălit! Nu comanda vin! Consumul de vin e pentru snobi! Bea bere! Lumea e a celor simpli! Ai de câştigat una bucată nevastă (mândră de tine), doi socri (mândri de alegerea fetei) şi un animal mare (în locul lui Jimmy, greierul-“conştiinţă” dat în dar de Walt Disney lui Pinocchio).

N-avem ce face, lumea s-a schimbat şi “omul nou”  a ajuns la maturitate. Nu putem spera decât că animalul se culcă înainte ca eroul nostru să “radă” o navetă de bere. Nu de alta, da’ să nu ia căprioara şi fazanii “la alergat” prin pădure. Pardon, prin restaurant.

1. Crama Dionis, Terasele Prutului Rosé - Merlot 2020, Republica Moldova

Un rosé foarte particular. Te întâmpină la prima sorbitură cu o nuanţă terpenică (ceva între flori de toamnă şi cetină) nu foarte comună la rose-uri. La o a doua, descoperi zest (coajă) de mandarine. În rest, aciditate bună, extrem de “băubil”.

2. The Iconic Estate, Bizantium Rosé - Shiraz 2020

Condimente incitante, piper cayenne. Ai senzaţia că se sparg boabele reci de rodie coaptă şi sucul lor se amestecă cu gustul ionatanelor şi al corcoduşelor roşii. Ce soi generos Shiraz-ul! Ce semnătură Lorena Deaconu! 

Pentru acest duo... reverenţă!

Pe www.rafinat.ro îl găsiţi aici.

3. Cramele Recaş, Sole Roze 2020

Poate cel mai delicat rosé degustat in 2021. Mătăsos şi consistent în acelaşi timp.

Evantai de arome. Fragi, coarnă, măceşe. Post gust încântător, foarte lung.

Se spune că vântul cald al Adriaticii ajunge până la Recaş. Până la confruntarea cu argumentul ştiinţific, încerc nostalgia verii care tocmai se încheie, cu gândul la blânda briză care ar putea mângâia strugurii. Şi chiar dacă povestea curenţilor calzi nu e întru-totul “vinovată” pentru calitatea obţinută, vinul nostru are puterea de a te face să visezi. Or, asta ne dorim de la un vin bun, nu?!

La VINEXPERT, îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Episoadele sezoanelor I şi II, de luni până sâmbătă, de la 17:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

În curând, pe YouTube, cu subtitrare în limba engleză!

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO