Eveniment

28% dintre manageri consumă alcool peste limita admisă. 2 milioane de români sunt băutori în exces

28% dintre manageri consumă alcool peste limita admisă. 2 milioane de români sunt băutori în exces

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

23.06.2011, 17:16 414

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool dinEuropa, cu peste 18,5 litri pe an, faţă de aproape 15 litri în UE,iar la nivel naţional sunt aproximativ două milioane de persoanecare consumă alcool în exces.

28% dintre persoanele care ocupă funcţii manageriale consumăalcool peste limita admisă de lege, arată un studiu realizat deAlianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor.

De asemenea, potrivit ALIAT, până la 20 la sută dintrepersoanele care se adresează unui medic de familie şi până la 40 lasută dintre pacienţii secţiilor de medicină generală şi chirurgie,fără diferenţe semnificative între specialităţi, "au consumul dealcool la originea cererii de asistenţă medicală".

"România ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte bingedrinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt înIrlanda, 44 la sută, urmând România cu 39 la sută, Germania şiAustria cu 36 la sută). Binge drinking-ul este o formă episodică deconsum excesiv de alcool şi reprezintă un factor de risc pentrusuicid, se asociază cu deteriorarea relaţiilor sociale, accidente,încălcarea legii (în special, vandalism şi violenţă). De asemenea,se asociază cu sexul neplanificat, neprotejat şi cu risc ridicat desarcini nedorite şi infecţii cu HIV", arată comunicatul Alianţeipentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor.

Analiza mai arată că consumul abuziv de alcool se asociază cu40% din crime şi unul din şase cazuri de suicid, 40% din cazurilede înec, până la 70% din cazurile de violenţă în familie, 25%dintre decesele înregistrate la bărbaţii tineri, până la 60% dincazurile de viol, 30% din accidentele fatale prin cădere, 46% dinarsurile accidentale cu consecinţe fatale şi 25% din accidentelepetrecute la locul de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO