Eveniment

28 - 30 august 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

28 - 30 august 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend,...
28.08.2020, 16:31 531

Privim cam cu invidie pe cei care au parcurs – în plină tinereţe – anii ’60-’80. Occidentalii (dar şi românii, în ciuda gardului comunist) au avut parte în acea perioadă de creştere economică, muzică bună şi atmosfera relaxată. Atmosfera relaxată. După ea tânjim, nu ?!

Copiii războiului, odată ajunşi adulţi, au încercat să (se) repare, să construiască punţi de comunicare între oameni. Lumea ierta mai uşor şi gândurile rele despre vecin (de stradă, de oraş, de ţară) erau alungate pentru că nimeni nu îşi mai dorea să simtă durerea conflictului.

Deşi ne plângem, astăzi, că suntem o generaţie încercată, să nu uităm că noi n-am cunoscut conflagraţia, glonţul, grenada, baioneta.

Poate fi o explicaţie pentru comportamentul din ce în ce mai agresiv, mai neîngăduitor, pentru uşurinţa cu care se aruncă vorbe grele, „de război”.

Spectrul războiului e departe. N-avem nimic de păzit, în afară, poate, de zâmbetul sufletului nostru. Pe care îl vedem din ce în ce mai rar.

Să nu fim pesimişti, însă. Iubitorii vinului sunt colocviali, deschişi şi leagă mai uşor prietenii. Ca tinerii anilor de aur.

Să vedem partea plină a paharului…  

 

1. GRAMMA WINES, Cuveé Vişan Alb 2019

2. CORCOVA Roy & Dâmboviceanu, CORCOVA - Sauvignon Blanc 2019

3. VINURI  PĂNCENE, Moşia Domnească Rosé - Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, 2019

 

1. GRAMMA WINES, Cuveé Vişan Alb 2019

În turbulenţele şi spaimele generate de Covid în lunile martie–aprilie–mai, unii producatori n-au gasit drumul catre VINARIUM 2020. Unii, (foarte, foarte puţini, e drept) nu-l „găseau” nici în vremuri normale. Nu e cazul celor de la Gramma, de aceea şi scriu despre acest vin deosebit care n-a avut şansa sa fie „judecat” de Masters of Wine (4), de columnistul de vinuri de la Figaro, de oenoparfumeur-ul elveţian, de achizitori din Marea Britanie sau de ceilalţi specialişti din toată Europa.

N-am cum să întorc timpul înapoi dar pot, însă, să vă fac Dumneavoastră o recomandare pentru care sper să primesc gânduri bune.

Chiar dacă Aligoté-ul, teoretic, n-ar avea cum să-şi pună amprenta în acest cupaj, ei bine, o face, iar Sauvignon Blanc-ul şi Feteasca Albă creează o coroană de gust care se poate comprima în cuvintele: pară timpurie, grapefruit copt, caise în pârg şi o inexplicabilă (dar cât de reuşită) notă de cremene.

Degustătorul poate fi tentat să îl compare cu un Chablis (ciudat, nu?!), dar, în fapt, avem de-a face cu un nou marker oenogustativ. De excepţie! Ar fi luat Aur...

www.grammawines.ro , aici.

 

2. CORCOVA Roy & Dâmboviceanu, CORCOVA - Sauvignon Blanc 2019

N-am avut şansa – ca ţară – să ieşim cu acest Sauvignon Blanc înaintea ” amprentării„ mondiale de către Noua Zeelandă!

Ce minunăţie de vin! Ce frumuseţe în îmbinarea aromelor de soc, salcâm, fructul pasiunii şi lămâi siciliene! Nici nu ştii de care segment al degustării să te bucuri mai mult: atacul – vioi, parcursul – complex, finalul – lung şi susţinut.

A venit vremea ca frumuseţea (şi ineditul) locului în care se află via de la Corcova să se simtă şi în vin. Modern, elegant, universal.

De neratat!

Pe site-ul producătorului www.corcova.ro îl găsiţi aici.

 

3. VINURI  PĂNCENE, Moşia Domnească Rosé - Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, 2019

Când am văzut un Argint (Doamne, cât de mare este un Argint la VINARIUM, şi cât de puţină lume ştie acest lucru) pentru vinuri pan..., pân...cene, nici nu aflasem că există o cramă care gestionează această denumire. Astăzi ştiu cum este corect, cum îşi doresc proprietarii să fie rostit brandul: păncene.

M-am bucurat pentru dinamica pe care o are vitivinicultura noastră, m-am bucurat pentru reuşita unei crame mici (şi scurtarea drumului către succes). Vinul? Un rosé de sete. Poate o uşoară rusticitate (nu defect, nu neîmplinire tehnologică) – care „stinge” şi setea psihologică. Feteasca Neagră îşi face încă o dată datoria! (Sigur, Cabernet Sauvignon-ul, atent, îşi trage partenerul în lumea bună).

Un vin de băut cu poftă, cu bucurie.

Deşi pare la îndemână, nu e o performanţă pe care o ating multe vinuri. Ieftin şi bun nu există?! Să ne mai gândim. Dar cu un pahar de la Vinuri Păncene în mână.

Deocamdată, vinul poate fi achiziţionat doar de la cramă.

 
 
 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO