Eveniment

24 decembrie 2021 – De Crăciun. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

24 decembrie 2021 – De Crăciun. Recomandările lui...

Autor: Catalin Paduraru

25.12.2021, 13:56 403

„Sarmaua” n-o fi invenţie românească, dar, cu siguranţă, a devenit mâncare tradiţională. Iar specificul naţional nu-i poate fi tăgăduit. De la frunzele în care e învelită (viţă-de-vie, tei, hrean, varză, ştevie), până la ingredientele folosite şi obiceiurile de servire, avem încrustate pe răboj zeci de elemente care particularizează acest fel de mâncare în spirit românesc şi-l distanţează de presupusa origine turcească (e foarte posibil ca preparatul din arealul locuit de români să fi fost botezat în circumstanţele istorice cunoscute). Ca orice lucru iubit de români, sarmalele au şi ele diminutiv. Sarmalele mici sau ditamai „sărmăloaiele” – pot fi, în acelaşi timp, „sărmăluţe”. E clar că e vorba de un soi de afecţiune.

Nu ştiu dacă antropologii culinari au identificat sarmale pe Bosfor „de post”, însă mi-e foarte greu să cred că ar fi putut găsi pe acolo unele cu carne de porc şi cu bucăţele de slăninuţă. Pentru că vine Crăciunul (pe care vi-l doresc liniştit, luminos şi... îndestulat), e foarte probabil să ne „întâlnim” şi cu sarmalele – cel mai atent lucrate. Cu ce le stropim?!

 

1. Crama Ceptura, Dominum Cervi - Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră 2020

Un vin născut pentru a fi băut cu poftă la preparatele din carne din tot „arsenalul” cunoscut: jambon, muşchi afumat, pastramă, grătar, carne în untură, prăjită, fiartă, în aspic, gătită la cuptor s.a.m.d. Asamblajul Cabernet Sauvignon/Fetească Neagră este reuşit, vinul având calităţi urmărite de cunoscători în încărcătura aromatică, în corp şi în postgust. Puternic.

Vinurile Cramei Ceptura aici.

2. Domeniul Aristiţei, Vizionar Rezerva - Merlot 2019

O încântare! Fără a trece în plan secund fructele roşii şi negre care „sălăşluiesc” în acest vin mare, notele pe care se sprijină personalitatea acestuia sunt: cuişoare, vanilie, cacao pură, roşcove semiuscate. Cristian Tudor, winemaker-ul, un talent al vinificaţiei româneşti, devine puternic vizibil la Domeniul Aristiţei unde se pare că se formează un triunghi de aur: terroir – om – tehnologie. O Rezerva de pus la… rezerva strategică!

Din via învecinată cu livada de migdali, către Dvs., pe aici.

3. Domeniile Prince Matei, Petit Matei Rezerva – Merlot 2017

Din plutonul select al vinurilor care au „aşteptat” nişte ani până la întâlnirea cu publicul. Noţiunea „complex” acoperă calificativul constatator dat la evaluarea acestui „Petit” (petit doar în nume!). Un contrast inefabil între fruct/suculenţă şi tanin/astringenţă. Notele terţiare se insinuează elegant antrenând degustătorul în a face comparaţii cu Rive Droite. Cu toate acestea, o astfel de „oglindire” ar putea deforma percepţia asupra caracterului unic al acestui vin românesc de excepţie.

Un Vin de Sărbătoare.

VIN Sărbătorile de iarnă!

VIN să fie-n Casa Voastră!             

Pe www.winemag.ro îl găsiţi aici.

 
 
 
 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat primele episoade cu subtitrare în limba engleză!

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO