Eveniment

22 mai 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

22 mai 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri...
22.05.2020, 18:31 404

„Tăierea găinilor”... Săptămâna trecută promiteam continuarea povestirii cu execuţia înaripatelor dar... vă cer îngăduinţa să amânăm depănarea amintirii pentru numărul viitor.

În plină pregătire a primului concurs internaţional de vinuri... online (TeleVINARIUM 2020) şi în plină sărbătorire a celor care poartă numele de Elena, Constantin, am ales să vă vorbesc despre trei vinuri potrivite pentru cele două evenimente.

Dacă la concurs vor lua sau nu premiu, vom afla la începutul lunii iunie (rezultatele pe www.iwcb.ro), dar că sunt foarte potrivite pentru zilele de petrecere a ”numiţilor” de mai sus, asta este sigur.

 
 

1. Crama Gîrboiu – Constantin 2016, Premium Red Blend

2. Crama Oprişor, Cupola Sanctis - Sfinţii Constantin şi Elena 2017

3. Cramele Recaş – Muse Stars, Spumant Brut, Metoda Clasică

 
 
  1. Crama Gîrboiu – Constantin 2016, Premium Red Blend

Vinurile împrumută destul de multe trăsături de ”caracter” de la om. De fapt, foarte des caracterizăm vinurile cu ajutorul atributelor umane.

Uneori acest lucru se întâmplă pentru că vinul pur şi simplu manifestă o personalitate aparte dar, iată, în cazul Constantin, vinificatorul a căutat să facă un vin care să semene cu fondatorul uneia dintre cele mai dinamice ceame din Vrancea, Gîrboiu.

În foarte mare măsură i-a reuşit.

„Personajul” Constantin este un tip robust, energic, cu farmec şi... foarte direct.

Ca atare, vinul este plăcut prin faptul că nu are ascunzişuri greu de înţeles, simpatizat pentru că debordează de vitalitate şi acceptat ca prieten de lungă durată pentru că are un ponteţial de învechire foarte, foarte bun.

Eu cunosc ”modelul”, omul după care a creat vinificatorul vinul.

Rareori este îmbrăcat sobru şi atât de ”exact” precum arată eticheta. Dar când o face, îi stă bine.

Bucuraţi-vă de un vin roşu excepţional de Vrancea şi, dacă aveţi oameni dragi botezaţi Constantin, bucuraţi-i şi pe ei.

La mulţi ani, Constantin, Costi, Costel, Costică, Ticu!

www.cramagirboiu.ro , aici

 
  1. Crama Oprişor, Cupola Sanctis - Sfinţii Constantin şi Elena 2017

Ştiu gama Cupola Sanctis de la ”naştere”, de pe vremea când Oprişorul era cunoscut în piaţă cu un nume care nu te prea ducea cu gândul la Oltenia: Karl Reh Winery...

De ce cunosc Cupola Sanctis încă din stadiul de proiect? ...pentru că această alăturare de cuvinte (fără corespondent în limba latină) îmi aparţine. Adică, îi aparţine Cramei Oprişor, fiind doar ”compusă” de mine.

Sub cupola aceasta se creează vinuri de sărbătoare, vinuri care să poată fi oferite cadou sau cu care sărbătoriţii să-şi facă un cadou.

Multă lume crede că etichetele din portofoliul unei crame sunt doar... etichete. Că vinul, cumva, e acelaşi şi imaginaţia celor care lucrează acolo se rezumă la o varietate de expresii... grafice. Nu, nu este aşa. Într-o cramă care are în amonte şi o exploataţie vinicolă serioasă, lucrurile stau chiar pe dos.

Din multele soiuri, din culegeri la momente diferite, din vinificaţii în care se încearcă sau se apelează voit la tehnici variate, terroir-uri şi microclimate cu diferenţe între ele, se pot face atât de multe vinuri, într-o plajă atât de largă de gusturi, încât doar raţiunea directorului financiar şi al managerului temperează ”avântul creator” al oenologului, „trăgând” vinurile către segmentarea hotărâtă pentru piaţă.

Dar, întotdeauna, unele vinuri reuşesc să convingă şi Excelul că merită să-şi poarte un nume nou. Aşa ne întâlnim astăzi cu Sfinţii Elena şi Constantin.

Festiv, uşor de acceptat la orice vârstă (bine, de la cea permisă de lege, trebuie să o spun...) şi la cam tot ceea ce se găteşte/pune pe masă la o onomastică.

Redegustându-l, pot afirma că acest vin ne arată ce ţară bună avem şi că singurul lucru pe care-l avem de făcut, pentru a ne bucura de tot ceea ce ne oferă, este să ne strângem la un loc tot mai mulţi oameni cu suflet curat şi minte dreaptă.

Despre toate vinurile din Cupola Sanctis citiţi pe site-ul producătorului aici, iar pentru a cumpăra vinul www.finestore.ro , aici.

 
  1. Cramele Recaş – Muse Stars, Spumant Brut, Metoda Clasică

Să sărbătorim! Să ciocnim cupele de şampanie!

Cupe? Şampanie? Ei, cupele nu mai sunt de multă vreme la modă şi ne folosim de ”flute”, iar şampania nu mai e singură pe lume, existând spumante excelente în multe locuri ale lumii.

În România avem spumante foarte bune cam în toate zonele viticole.

Cei de la Recaş au ales (înţelept) să trimită (în primă fază) vinul bază (care s-a dovedit a fi valoros) în Germania, acolo unde există şi tradiţie şi tehnologie pentru obţinerea perlelor de aur...

Un vin „neliniştit” care ne poate face să uităm de lunile triste prin care am trecut şi să ne ajute să privim viitorul cu optimism.

Şi nu, nu alcoolul este cel care ne induce această stare, ci echilibrul gustativ, ”biscuitul englezesc” (cu unt franţuzesc!), notele de pere şi piersici care se ridică cu fiecare bulă. Şi sunt multe... Ca stelele!

www.king.ro,aici

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO