Eveniment

2020: „căpşunari“ vs „gulere albe“: Remiterile sunt duble faţă de investiţiile străine. În ultimii 10 ani românii din străinătate au trimis acasă 37 mld. euro, faţă de 34 mld. euro ISD

2020: „căpşunari“ vs „gulere albe“: Remiterile...

Autor: Iulian Anghel

07.11.2020, 13:24 1799

Românii din străinătate au trimis acasă, în primele opt luni din 2020, 2,3 mld. euro, în vreme ce investiţiile străine directe au fost de 1,4 mld. euro, dacă adău­găm credi­tele in­tra­grup, şi de 994 mil. eu­ro, dacă soco­tim doar partici­pa­ţiile la ca­pital (in­clu­siv pro­fitul re­investit).

Prin urmare, ro­mâ­nii care lucrează în străi­nă­tate, huliţi în ul­ti­mele luni pentru că „au adus co­vi­dul în ţară“, detestaţi pen­tru că nu-şi plătesc taxele aici, dar „votează cu Iohannis“, ri­dicu­li­zaţi pentru că se vând ca „sclavi“ pe mo­şiile de sparanghel ale altora au rămas, în ciu­da pandemiei, cei mai mari investitori „străini“ în România. Şi graţie banilor lor, cursul leu/euro s-a depreciat ne­sem­ni­ficativ, cu doar 2% de la începutul anu­lui până la final de octombrie, iar defi­citul de cont curent rămâne finanţabil.

În ultimii zece ani, românii din stră­inătate au trimis acasă 37,3 mld. euro, faţă de 34,5 mld. eu­ro, cât au în­semnat sol­dul inves­tiţiilor stră­ine, potrivit da­telor BNR, prelu­crate de ZF.

De asemenea, de la aderarea Ro­mâ­niei la UE, la 1 ia­nuarie 2007, ro­mâ­nii care au avut li­bertatea de a că­lă­tori şi de a lucra în afara ţării au trimis acasă (până în au­gust curent) 56,8 mld. euro. Sumele nete pri­mite de România de la UE (sume pri­mite minus contribuţia României la bu­getul comunitar) au fost, în aceeaşi perioadă de timp, de  39,6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO