Eveniment

2015 poate deveni anul cel mai bun pentru investiţii din 2009 încoace. Investiţiile străine au crescut cu 35%, iar deficitul de cont curent s-a redus cu 65%

2015 poate deveni anul cel mai bun pentru investiţii din...

Autor: Iulian Anghel

15.09.2015, 00:04 1795

Deficitul de cont curent s-a redus cu 65%, sprijinit de excedentul exporturilor de servicii, de investiţiile străine şi de banii trimişi de românii din străinătate. Însă balanţa comercială se deteriorează.

Investiţiile străine directe au crescut în primele şapte luni din an cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 2 miliarde de euro, ritm care, dacă va fi menţinut, va face din 2015 anul cel mai bun pentru investiţiile nerezidenţilor de la debutul crizei încoace.

În semestrul I 2015, investiţiile nete în economia naţională au însumat 26,8 mld. lei, în creştere cu 7,2%, comparativ cu semestrul I din 2014.

Investiţiile străine au ajuns la şapte luni la 2 miliarde de euro, faţă de 1,3 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, indică datele lunare publicate ieri de Banca Naţională.

Potrivit sursei citate, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au înregistrat 1,2 miliarde euro, iar creditele intragrup 856 milioane euro net.

Avansul investiţiilor străine (care a contribuit la reducerea deficitului veniturilor primare), dar şi al exporturilor de servicii păstrează într-un relativ echilibru contrul curent al balanţei de plăţi, în ciuda deteriorării deficitului comercial.

Însă, pe fondul majorării consumului ca urmare a reducerilor de taxe, economiştii se aşteaptă la o adâncire a deficitului contului curent al balanţei de plăţi.

„Pe termen mediu ne aşteptăm la deteriorarea contului curent al balanţei de plăţi, pe fondul accelerării cererii interne. Ponderea deficitului de cont curent în PIB ar putea creşte de la 0,5% în 2014 la 0,8% în 2015, 2% în 2016 şi depăşi nivelul de 3% în 2017“, spune Andrei Rădilescu, economist şef al Băncii Transilvania.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat la şapte luni un deficit de 347 milioane euro, cu aproape două treimi mai mic faţă de cel înregistrat în perioada similară a lui 2014 (997 mil. euro), în condiţiile reducerii deficitului veniturilor primare (venituri din muncă, din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu sau alte investiţii – etc) şi al majorării excedentelor balanţei serviciilor şi balanţei veniturilor secundare (remiteri, fonduri UE).

Potrivit datelor provizorii ale BNR, în primele şapte luni ale anului deficitul veniturilor primare s-a redus cu 595 milioane euro, la 1,7 miliarde euro, în timp ce excedentul balanţei serviciilor a crescut cu 310 milioane euro, la 3,6 miliarde euro. Execedentul balanţei serviciilor secundare a urcat cu 276 milioane euro, la 1,2 miliarde euro.

Problema deficitului de cont curent a fost readusă în prim-plan în timpul discuţiilor despre modificarea codului fiscal. Unii economişti au susţinut că, prin stimularea consumului graţie scăderii de taxe vor fi majorare importurile cu consecinţe negative asupra balanţei comerciale şi a deficitului de cont curent. Deocamdată, deficitul de cont curent s-a redus cu 65% între ianuarie – iulie, an/an, însă este adevărat că deficitul commercial se majorează.

Componenta de bunuri a contului curent a consemnat la şapte luni, potrivit BNR, un deficit de 3,5 miliarde de euro, în creştere 17% faţă de primele şapte luni din 2014. (Potrivit datelor INS, exporturile de bunuri au fost la şapte luni de 32 de miliarde de euro iar importurile de 36 de miliarde de lei, cu un deficit comercial de 4 miliarde de euro.)

Dar deficitul comercial este contrabalansat de exporturile de servicii. Potrit datelor BNR, la şapte luni au fost exportate servicii de nouă miliarde de euro iar importurile de 5,4 miliarde de euro, excedentul rezultând un excedent de 3,6 mld. euro. Şi veniturile secundate (remiteri şi intrări de fonduri europene) au un excedent de 1,2 mld. euro (3 mld. euro intrări şi aproape 1,8 mld. euro ieşiri).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO