Eveniment

2004, termenul pentru incheierea negocierilor de aderare

20.05.2003, 00:00 11

Comisia Europeana va face tot posibilul ca Romania sa incheie negocierile de aderare la UE la sfarsitul anului 2004, a declarat ieri comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, la finalul celei de-a noua reuniuni a Consiliului de asociere Romania-UE.
Verheugen a mai spus ca road-map-ul Romaniei este ambitios si Guvernul trebuie sa faca restructurari in domenii importante, cum ar fi cel judiciar, economic si administrativ.
Presedintele in exercitiu al UE, ministrul grec de Externe, Georgios Papandreu, a declarat, la randul sau, ca integrarea Romaniei in UE in 2007 nu este numai obiectivul Romaniei, ci si al Uniunii Europene, in ultimul timp lucrurile avansand foarte mult in negocierile cu Romania si au fost deschide toate capitolele.
Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a subliniat ca la nivelul Comisiei Europene exista interesul si dorinta de a incheia negocierile cu Romania si Bulgaria, aceasta fiind una dintre cele mai bune vesti din ultima vreme. "Pana acum aveam in comun data tinta a aderarii, 2007, de cateva aptamani si incheierea negocierilor in 2004 a devenit un obiectiv comun", a spus Geoana.
In ceea ce priveste problemele ce ar putea aparea de acum pana la finalul mandatului actualei Comisii Europene, in octombrie 2004, Geoana a precizat ca autoritatile romane trebuie sa faca fata provocarilor capitolelor dificile din negociere, cele financiare si sa existe un raport pozitiv al Comisiei Europene, in special in privinta acordarii statutului de economie de piata functionala.
Exista discutii politice si se preconizeaza ca la inceputul presedintiei irlandeze a UE sa poata fi deschise capitolele financiare, in acest timp se face lobby politic in Europa pentru ca toti factorii politici importanti sa fie de acord ca UE sa acorde Romaniei un sprijin financiar important, a aratat Geoana.
Mircea Geoana a mai spus ca in domeniul capacitatii administrative lucrurile sunt "pe cale de ameliorare", urmand sa fie recrutati 500 de consilieri in afaceri europene, tineri care au studiat in Romania sau in strainatate pentru a lucra in administratia publica.
O alta problema va fi capacitatea Romaniei de a cofinanta proiectele ce vor primi bani din partea UE prin programele de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD. Din punctul de vedere al "filozofiei bugetare" pe 2004 va trebui sa gasim 40% din fondurile oferite de UE pentru a putea absorbi acesti bani, spune Geoana, adaugand ca ministrerele economice trebuie sa-si faca planurile de investitii si alocare de resurse.
Gunther Verheugen a mentionat printre problemele in care Guvernul Romaniei trebuie sa faca eforturi in continuare si criteriul politic, iar seful diplomatiei romane a explicat ca este vorba despre justitie, capacitatea administrativa, lupta impotriva coruptiei, libertatea de expresie si legea partidelor politice - toate acestea fiind incluse in criteriul politic pentru aderarea la UE.
In zona politica lucrurile sunt rezolvate in linii mari, ramane criteriul economic, statutul de economie de piata functionala fiind un criteriu esential pentru incheierea negocierilor, iar acest lucru reprezinta prioritate maxima pentru Guvern in acest moment, considera Geoana.
El a mai afirmat ca CE si-a exprimat disponibilitatea de a asista Romania pentru incheierea negocierilor, dar nu da "un cec in alb". Romania va trebui sa-si indeplineasca "partea sa de contract", a precizat Geoana. Ministrul de Externe s-a declarat optimist, sustinand ca sunt intrunite conditiile pentru ca Romania sa inregistreze un succes in 2004, incheind negocierile de aderare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO