Eveniment

15 ianuarie 2021 – Paharul cu visuri II. Recomandările lui Cătălin Păduraru - VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

15.01.2021, 15:47 471

Recomandările lui Cătălin Păduraru - VINARIUM

Nu mai ştiu dacă am apucat să vă spun: împreună cu fratele meu, Adrian, am reuşit să ne clasăm pe primul loc in Campania de binefacere lansată de Cramele Cotnari. Adică, pachetul Fraţi de viţă a fost cel mai vândut din campanie (în care s-au înrolat – cinste lor – cu entuziasm zeci de formatori de opinie). Acum, elevii unei şcoli din judeţul Iaşi vor primi tablete electronice, contravaloarea procentelor stabilite de managementul cotnărean şi realizate din vânzarea tuturor pachetelor cu mixul de vinuri ale celor două crame renumite (Cotnari SA şi Casa de Vinuri Cotnari).

Este posibil ca acest succes convertibil într-un act caritabil să vi se datoreze şi Dvs. dacă aţi dat LIKE Paginii Fraţi de Viţă  sau aţi achiziţionat selecţia noastră. Mulţumiri din suflet pentru implicare!

La rândul nostru, ca „fruntaşi comunicatori”, vom primi sticle de Fetească Neagră cu eticheta personalizată Fraţi de viţă. Pe acestea le vom folosi în proiectele noastre, fie că vorbim de cercetare, atragerea unor specialişti străini de partea României, vizite de lucru la miniştri pentru a reuşi introducerea vinului/oenoturismului pe agendele lor, fie în întâlnirile ocazionate de filmările pentru seria noastră de televiziune.

După această „laudă de sine” (da, suntem bucuroşi!) încerc să semnalez că, deşi nu suntem prea obişnuiţi cu ideea, Feteasca Neagră este la Cotnari... acasă.

Ampelografiile, studiile trecute şi prezente, lucrările unor personalităţi din afara ţării, dau ca loc de origine al acestui soi - Moldova.

Dacă mai socotim şi vechimea practicării viticulturii relevată de descoperirile arheobotanice de la Cucuteni - care dau întâietate regiunii chiar înaintea multor „clasici” europeni – lucrăm deja cu certitudini.

În ianuarie 2021 vă pun la dispoziţie un pont: urmăriţi recoltă de recoltă evoluţia vinurilor din Feteasca Neagră de la Cotnari. Dixit.

 
  1. Pivniţele BIRĂUAŞ – Cabernet Sauvignon 2017
  2. VIA DOMNULUI – Cabernet Sauvignon 2019
  3. Château VARTELY, TARABOSTE Tribut – Cabernet Sauvignon 2016
 
 

1. Pivniţele BIRĂUAŞ – Cabernet Sauvignon 2017

Prin ’95-’96 ajungeam la Miniş (la Staţiunea de Cercetări). În literatura de specialitate, vinurile zonei aveau parte de aprecieri. Tot ce degustasem, însă, ca „producţie curentă” era dezamăgitor. Ca atare, nu eram foarte entuziasmat în acea vizită de prospectare (fondasem şi conduceam o mare firmă de distribuţie de vinuri, din care am „ieşit” în 1999)

Nu ştiu cum am ajuns la vinurile de colecţie dar mi-am dat seama, datorită calităţii lor, că terroir-ul este unul extraordinar şi că lipsa de la acea dată a vinurlor „curente” bune era un episod al conjuncturii. Ca orice episod, trecător. Şi prima (mare) confirmare în palierul premium au adus-o vinurile lui Balla Geza.

Vinul de la Birăuaş este un Cabernet Sauvignon atrăgător, suculent, în care notele de lemn (după o baricare de 14 luni) sunt difuze ca „pânza topită”, iar mineralitatea e ca broderia de pe ie deşi provine din... Steinwein (numele vechi al locului). A nu se înţelege că vinul nu e robust.

Oferiţi-i un răgaz de aerare şi bucuraţi-vă de un gust special extras din strugurii unei mici vii vechi (2 ha) de 55 ani.

Vinurile Pivniţelor Birăuaş sunt disponibile pe site-ul producătorului: https://pivnitelebirauas.ro/

 

2. VIA DOMNULUI – Cabernet Sauvignon 2019

Vinurile obţinute la Mănăstirea Jercălăi nu sunt, asa cum poate s-ar crede, obţinute prin metode arhaice şi păstrate în butoaie mari prin hruba mănăstirească.

Nici vorbă! Crama este nouă, impecabil dotată şi gestionată de profesionişti cu studii în domeniu.

De aceea, nu de puţine ori, vinurile Cooperativei Agricole au luat medalii de aur şi argint la VINARIUM (IWCB).

 Este dedicat celor care nu se sperie de tuşele mai puternice de lemn (extrem de bine integrat) şi de „urmele de fum” sub care se găsesc mure şi coacăze negre, dar şi piele, tămâie(!) şi ciocolată neagră (iarăşi, cu fructe!).

Vinul poate fi găsit la cramă (Via Domnului, Str. Jercălăi nr.1, Urlaţi, Jud. Prahova).

 

3. Château VARTELY, TARABOSTE Tribut – Cabernet Sauvignon 2016

Nici nu ştiu cât datorăm – noi, iubitorii vinului bun - familiei Ombun(!) – Produse Moldoveneşti.

La începuturi a avut o misiune grea, pe două planuri. Aceea de a convinge şi producătorul şi consumatorul că brandul Chateau Vartely trebuie să fie prezent pe piaţa românească, că toate vinurile de pe toate palierele de preţ îşi au ocaziile lor de consum şi că, în timp, acest brand va deveni de încredere şi va avea şi fani. Eu sunt unul dintre ei!

Rubiniu închis, intens. Olfactiv – ne desfătăm cu amestecul aromatic: fum, vişină coaptă, piele, pâine prăjită, mirodenii.

În debut se simte aciditatea bună, apoi „eşti furat” de textura plină, de complexitatea notelor din gust şi de finalul lung, pregnant.

Bogăţia aromelor şi echilibrul vin nu numai din struguri pur şi simplu ci, şi datorită fermentării/macerării îndelungate (peste 40 de zile!) cu remontage şi, în egală masură, perioadei de învechire la barrique – notabilă prin zona noastră - de 30 de luni!

Cum spune şi producătorul... „un vin aristocratic”.

Potenţial mare de învechire dar, eu m-aş bucura mai des de acest Taraboste pe parcursul acestui an!

Pe www.produse-moldovenesti.ro îl găsiţi aici.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO