Eveniment

12.000 de locuinte si 300 de sali de sport, mostenirea lui Borbely

12.000 de locuinte si 300 de sali de sport, mostenirea lui Borbely

Laszlo Borbely, fost ministru al dezvoltarii si lucrarilor publice: Una dintre nerealizarile mele este Esplanada, desi in actualele conditii nu stiu daca ar fi obtinut finantare. (...) Nu am reusit sa conving lumea ca PPP-urile (parteneriat public-privat - n.r.) ajuta economia.

21.12.2008, 18:21 19

Doua dintre cele mai importante realizari ale fostului ministru al dezvoltarii si lucrarilor publice Laszlo Borbely sunt legate de constructia a 11.800 de locuinte prin programul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) si de inceperea constructiei a 440 de sali de sport la nivel national, din care au fost finalizate circa 300 in timpul mandatului sau.
"Am fost bataios. M-am luptat pentru programele mele. Poate cel mai mare regret este faptul ca nu am putut incepe mai repede anumite programe, precum cel al constructiei de bazine de inot", declara Laszlo Borbely, care va ocupa in noul Parlament pozitia de deputat UDMR.
Laszlo Borbely (54 de ani) a fost desemnat la sfarsitul anului 2004 ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, iar, din aprilie 2007, dupa restructurarea guvernului, a devenit ministru al dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.
Referitor la constructia de locuinte prin programul ANL, fostul ministru sustine ca numarul acestora se poate dubla in urmatorii ani, datorita prevederii legislative conform careia persoanele care au stat timp de trei ani in chirie aceste locuinte le pot cumpara, iar banii pot fi reinvestiti cu acelasi scop.
"Bineinteles ca se poate face mai mult daca ai mai multi bani. Din calculele noastre, cam jumatate din actualii chiriasi ai ANL intentioneaza sa cumpere locuintele, iar banii vor fi integral reinvestiti", spune Borbely, care doreste sa lucreze in continuare in comisiile parlamentare de administrare a teritoriului, pentru a observa mai usor ce se intampla in ministerul pe care l-a condus timp de patru ani.
Tot legat de locuinte, Borbely spune ca au fost deja primite 2.500 de cereri pentru subventionarea constructiei de locuinte de catre tineri, care pot primi de la sfarsitul anului trecut 30% din costul lucrarilor, dar nu mai mult de 15.000 de euro.
Pe lista realizarilor din timpul mandatului Borbely mentioneaza si programele de pietruire si alimentare cu apa al satelor, astfel ca pentru 1.100 de localitati a fost alocat cate 1 mil. euro pentru dezvoltare. In plus, ministerul a inceput un program de constructie a 70 de bazine de inot in toata tara, dintre care zece de mari dimensiuni, investitiile totale fiind estimate la peste 200 mil. euro.
"Pentru o parte dintre aceste bazine avem deja terenuri in Bucuresti, Otopeni, Baia Mare, Targu-Mures. Bazinele mari vor implica investitii de 10 milioane de euro fiecare, iar cele mici, didactice, cate doua milioane de euro", explica Borbely.
In mandatul sau a fost propus si proiectul Esplanada, care ar trebui realizat de catre compania TriGranit in parteneriat cu statul roman, de-a lungul Bulevardului Unirii din Capitala.
"Una dintre nerealizarile mele este Esplanada, desi in actualele conditii nu stiu daca ar fi obtinut finantare. Din cauza legislatiei, dupa trei ani de negocieri, acest proiect s-a blocat la Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei si dupa discutii timp de alte patru luni, nu am reusit sa ajungem la capat. Nu am reusit sa conving lumea ca PPP-urile (parteneriat public-privat - n.r.) ajuta economia - se pot face si autostrazi astfel", explica Borbely. El spera in schimb ca Dambovita Center, proiectul de pe platforma fostei Case Radio, va schimba fata Bucurestiului, aici legea privitoare la parteneriatul public-privat fiind semnata.
"PPP-ul arata marile lacune ale administratiei din Romania. Nu functioneaza deoarece legislatia nu este pusa la punct".
Borbely descrie anul viitor drept unul "dureros", in care noul Guvern va trebui sa incurajeze companiile si sa-si asume masuri nepopulare precum cresterile salariale minime. "Va fi un an foarte dificil. In 2008, fiind un an electoral, s-au luat anumite angajamente salariale care insa ar trebui lasate deoparte si sa spuna ca salariile vor creste doar cu 8-9%, ca atat se poate, iar facilitatile fiscale ar trebui acordate intreprinderilor, sa poata rezista acestei perioade austere", mai spune Borbely, care sustine absorbtia fondurilor europene, pe care le considera "bani siguri", in conditiile in care bancile au redus creditarea.
La capitolul realizari, fostul ministru mai trece pornirea unui nou program de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si a statiilor de epurare in localitatile cu mai putin de 50.000 de locuitori. De asemenea, sustine ca a deblocat programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte aducand modificari in legislatie care sa incurajeze asociatiile de proprietari sa se inscrie in program.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO