Eveniment

114 mil. euro, veniturile celor plecati la munca prin OMFM

24.01.2006, 22:16 22

Cei aproape 43.000 de romani care au plecat la munca in strainatate prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) au obtinut anul trecut venituri totale de peste 114 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Oficiu.

Aceasta este singura statistica oficiala legata de numarul romanilor care lucreaza in afara granitelor, contractele incheiate cu firmele private de plasare de forta de munca in strainatate nefiind luate in calcul, la fel si romanii care pleaca pe cont propriu. In aceste conditii, nu se poate sti cu exactitate cati conationali sunt plecati la munca in strainatate, dar amploarea fenomenului este descrisa de datele Bancii Nationale.

Potrivit acestora, in perioada ianuarie - octombrie 2005, romanii care muncesc in strainatate au trimis - oficial - in tara circa 2,8 miliarde de euro. In aceste conditii, castigul celor plasati de OMFM nu reprezinta decat 4% din aceasta suma.

Numarul contractelor de munca obtinute prin intermediul OMFM a crescut anul trecut cu peste 20% fata de 2004, cand au fost intermediate circa 35.500 de contracte.

Din totalul celor care au plecat la munca afara, jumatate au varsta cuprinsa intre 26 si 35 ani. In plus, datele Oficiuliu arata ca 53% din romanii care au lucrat in strainatate sunt femei.

Cel mai bine au castigat cei 45 de romani care au prins un contract in Elvetia, salariul mediu lunar variind intre 2.000 si 2.500 de euro, in functie de domeniul de activitate. Maximum au obtinut persoanele care au lucrat in agricultura si sanatate.Germania a fost tara care a primit cei mai multi romani la lucru, respectiv 28.380 de persoane, in domenii precum agricultura, gastronomie, expozanti sau sanatate. Cel mai bine au castigat persoanele care au prins un contract in domeniul gastronomiei si al sanatatii, cu un salariu mediu lunar de 1.200 de euro. In agricultura, salariul mediu acordat de angajatorii germani a fost de 800 de euro lunar. Cei mai multi dintre solicitantii selectionati, respectiv 31%, au provenit din zona de Centru.

"Anul 2005 a fost primul in care s-au primit oferte in domeniul agricol cu un numar substantial de locuri de munca din partea angajatorilor germani. S-au desfasurat selectii si la inceputul lunii decembrie si au fost admise 2.218 persoane, urmand ca acestea sa primeasca contractele de munca in cursul anului 2006", spun reprezentantii OMFM.

Cea de-a doua destinatie a muncitorilor romani a fost Spania, tara care a primit 14.323 de persoane, avand experienta in diferite domenii (agricultura, industrie, constructii, gastronomie, servicii, industrie alimentara). Cele mai mari salarii au fost oferite in agricultura - intre 800 si 1.200 de euro. Jumatate din cei care au muncit anul trecut in Spania au varsta cuprinsa intre 26 si35 de ani.

Oficiul a mai intermediat in 2005 contracte de munca pentru doua persoane in Nigeria. Acestea au lucrat in constructii, salariul mediu lunar fiind de 1.250 de euro. De asemenea, alte opt persoane au plecat in Quatar pentru a lucra in domeniul serviciilor. Acestea au castigat in medie 660 de euro lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO