Eveniment

11 – 13 decembrie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

Autor: Catalin Paduraru

11.12.2020, 10:29 671

Vă semnalez de la început o oportunitate: dacă vă plac vinurile albe „mai suple” şi cele roşii „mai directe”, dacă vreţi să ajutaţi o şcoală, achiziţionaţi (la pret redus) o selecţie de 6 vinuri de aici .... la care am adăugat şi noi cartea Cramele din România cadou.

10% din valoarea Pachetului Fraţi de viţă se vor direcţiona către o şcoală. Dacă propunerea mea şi a fratelui meu are „trecere” în opţiunile Dvs, noi încercăm să sprijinim performanţa.

Dorim să dotăm cu un soft grafic performant un liceu de artă.

Credem că ajutorul trebuie să se ducă înspre zone care pot crea valoare adăugată. Sustenabilitatea unei comunităţi va acoperi, mai apoi, şi cazurile nefericite care, din păcate, apar într-un număr şi cu o frecvenţă mai mare decât poate susţine orice efort de donaţii.

Trebuie să spun cât se poate de clar că noi doar susţinem iniţiativa celor de la Cotnari fără a avea vreo implicare sau beneficiu de ordin comercial sau financiar.

Am ales în PachetulFraţi de Viţă (nume dat după emisiunea TVR) 3 sticle de Frâncuşă, un vin vioi, suculent şi cu o remarcabilă aciditate, 2 sticle de spumant din acelaşi soi – pentru brunch-urile zilelor tihnite de sărbători şi, în final, o Fetească Neagră rotundă, blândă ca sufletele moldovenilor de soi (!)

E o propunere onestă pe care aţi putea-o valorifica cumpărând vinul pentru Dvs., pentru prieteni sau pentru colaboratori.

Având în vedere că o lucrare de specialitate poate fi echivalată la 80-100 de lei (în cazul nostru, Cramele din România)*, cred că nici nu trebuie să mai facem multe calcule.

(*Nota: cartea este oferită primilor 20 de doritori)

Campania este valabilă până la 20 decembrie – timpul este destul de scurt, dar eu cred că şi cu ajutorul Dvs., tinerii artişti ar putea reabilita vizual străzi, cartiere, oraşe. Visul nostru este ca tehnica trompe l’oeil să înfrumuseţeze neîmplinirile sau moştenirile (in)estetice urbane.

Măcar ochiul să îl păcălim...

Vă mulţumesc şi sper să „ne întâlnim” aici.

1. Domeniul Aristiţei, Vizionar - Chardonnay 2019

Aţi auzit de Domeniul Aristiţei? Cel mai probabil că (încă) nu.

Veţi auzi. Un domeniu mic, de doar 4 hectare cu vie nouă. O cramă boutique cochetă, proaspăt pusă în funcţiune. Un oenolog talentat şi... vizionar – Cristi Tudor. O sală elegantă de degustare şi, în curând, un minihotel. Unde sunt toate astea? La 74 de km de Bucureşti, în Valea Nicovani – Valea Călugărească (Dealu Mare). Sigur, puteţi încerca pe Waze să faceţi o simulare şi să vedeţi cât aţi face Dvs. până acolo, acum pentru o degustare sau atunci când va fi şi hotelul gata.

Chardonnay-ul este prietenos cu viticultorul şi vinificatorul şi extrem de darnic cu degustătorul.

Am reţinut notele exotice (inclusiv nişte felii de portocală caramelizate), pere (şi, poate, mere domneşti), puţin fagure (cât să nu trimită spre vreo notă dulceagă), kaki şi o textură untoasă în care apar plăcut contrastant migdale şi caju.

Cred că e suficient, nu?!

Îl găsiţi pe Emag aici.

2. Dagon Estate, Sandridge – Fetească Neagră Reserve 2018

Un vin aproape sălbatec ca şi locul în care se găseşte crama şi complicat exact ca filozofia aparte pe care şi-o asumă proprietarul şi vinificatorul.

Excentric faţă de polul luminat şi asfaltat al zonei Dealu Mare, locul în care tocmai s-a construit Crama Dagon cere curaj. Între cer şi dealuri, cu o vecinătate rarefiată, cu un beci vechi de 300 de ani necălcat prea mult, crama nouă nu poate fi sărită cu privirea. Totu-i să ajungi atât de adânc în Dealu Mare.

Filozofie aparte?! Da, deşi foarte mulţi dintre cei implicaţi în domeniu vor să redea specificitatea terroir-ului.

Nota distinctivă Dagon, este dată de vânarea unor terroiruri din plaiuri diferite şi sublimarea expresiei acestora în mici cantităţi de vin.

Drojdiile spontane, ceva pe care trebuie scris fragil dacă pică în mâini neexperimentate, protejate la Dagon de velurul ştiinţei de a face vin foarte bine.

Ştiu, vin sărbătorile cu tradiţionalele produse din carne de porc dar... nişte cotlete de miel neozeelandez ce s-ar mai potrivi la „fructe negre” şi nota uşor afumată! Au fost 901 butelii.

Pe site-ul producătorului www.dagon.ro îl gasiţi aici.

3. Crama Mierla Albă – Cupaj „ascuns” 2017

Una dintre cele mai noi si mai frumoase crame. Un proiect finalizat, gata de oaspeţi şi pregătit de marea confruntare în palierul vinurilor premium.

Semnează vinul (cupaj deliberat nedeclarat pe sticlă) doi maeştri ai domeniului.

Îi cunosc şi le cunosc performanţele de peste două decenii.

Daniel Dorneanu a condus, cândva, către succesul oenologic, Domeniile Viticole Franco-Române. Am avut în perioada de „comerţ” satisfacţii greu de măsurat cu vinurile de la această cramă (care, astăzi, independent de contribuţia lui Dorneanu din trecut, se află într-un con de umbră ; nemeritat, aş spune).

Despre Răzvan Macici, cred că am scris primul articol din România. Bine, cu atât de mulţi ani în urmă (2003), încât cred că nici el nu-şi mai aminteşte.

Era pe vremea când cel ce avea să devină vedetă în Africa de Sud nu începuse nici o colaborare majoră aici (cum a fost, de pildă, Crama M1 Atelier!).

Mierla Albă este Lebăda Neagră a lui Taleb, dar în sens fericit! Rezultatul? Un prim vin care, la trei ani de la producere, arată majestuos, impecabil în ţinută. Accesoriile (a se citi notele gustative resimţite) sunt ton sur ton, fără stridenţe dar extrem de bine conturate. Din metale nobile se pot face bijuterii care să-şi contrazică materia, sa pară fluide, să fie „calde”.

Aceasta este descrierea mea pentru acest vin – căruia îi reţin picanteria, fructele coapte şi lungimea – şi vă invit să mă contraziceţi. Voi fi obligat sa-mi revizuiesc spusele, destupând încă o butelie? Vă rog!

Pe www.winemag.ro îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO