Eveniment

„1 Decembrie nu ne-a adus clienţi. Dacă nu este zăpadă, românii nu vin. Măcar de revelion avem camere ocupate“

Ziua Naţională a României nu le-a adus mai mulţi clienţi proprie­tarilor de pensiuni de la munte faţă de un weekend normal. Foto Victor Ciupuliga

Ziua Naţională a României nu le-a adus mai mulţi clienţi proprie­tarilor de pensiuni de la munte faţă de un weekend normal. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Mirabela Tiron

01.12.2013, 18:39 1771

Ziua Naţională a României nu le-a adus mai mulţi clienţi proprie­tarilor de pensiuni de la munte faţă de un weekend normal,  aşa cum s-a întâmplat în 2011, când ziua liberă de 1 Decembrie, sărbătorită în timpul săptămânii,  a contribuit la prelungirea weekendului. Şi lipsa zăpezii de pe pârtii i-a descurajat pe români să sărbătorească 1 De­cembrie la munte.

Sâmbătă la prânz, în Sinaia, în faţa uni­tăţilor de cazare se vedeau doar câteva maşini, iar cele mai multe restaurante erau goale.

Adrian Bădescu, proprietarul pensiunii Irina din Sinaia, cu o capacitate de patru camere duble, susţine că în weekendul cu 1 decembrie nu a avut camere ocupate. „Zero la sută grad de ocupare. Nu a fost prea multă lume în Sinaia, a fost un weekend mai slab decât în mod normal. Cred că românii îşi păstrează banii pentru sărbătorile de iarnă“, a spus el, menţionând însă că de revelion are cereri. Tariful în weekend este de 75 de lei pe cameră pe noapte.

El susţine că nu s-a văzut în realitate creşterea economică de pe hârtie. „Criza nu a trecut, anul acesta a fost mai slab decât cel anterior. Nu simţim creşterea economică de care se vorbeşte. Sinaia a fost mai mult goală în acest weekend cu Sfântul Andrei şi 1 Decembrie“, a spus el. „Cât nu se intervine în economia reală nu se va întâmpla nimic.“

Adrian Bădescu mai spune că staţiunea Sinaia are totuşi „noroc“ că se află aproape de Bucureşti şi oamenii vin din obişnuinţă. „Acum Sinaia este mult peste ceea ce era în urmă cu 25 de ani ca ofertă de cazare, dar atunci cred că se făcea mai mult turism. Astăzi trăieşte mai mult din turism de conferinţe, cel individual fiind nesemnificativ. Sinaia este total deficitară la agrement, deşi ca ofertă de cazare stă bine. Avem restaurante puţine şi scumpe“, spune el. Pentru masa de prânz, un turist trebuie să scoată din buzunar cel puţin 35-40 de lei pentru un meniu cu două feluri şi o băutură. Cristi, 27 de ani, din Bucureşti, care a fost în weeekend la Sinaia, spune că „în afară de o plimbare la Castelul Peleş, ieşire la un restaurant şi a merge la cota 1.400 nu ai ce să faci în Sinaia când nu este zăpadă pe pârtii“.

Laurenţiu Sîrbu, proprietarul pensiunii Magic Club din Buşteni, de patru margarete, unde tariful este de 150 de lei pe noapte pe ca­mera dublă, spune că doar cinci din cele 21 de camere au fost ocupate în weekendul cu 1 De­cembrie. „Staţiunea Buşteni a fost mai mult goală. Nu mă aşteptam. Probabil că din cauză că a lipsit zăpada.“
 

Doar cei care oferă şi servicii în plus faţă de cazare atrag turişti

Proprietarii de pensiuni care oferă însă şi alte servicii în afară de cazare, de exempu cazare cu masă şi acces la jacuzzi şi masaje, reuşesc să îşi umple pensiunea şi în perioadele fără zăpadă. La pensiunea Casa Magică din Buşteni, toate cele 21 de camere au fost ocupate în acest weekend. „Cam în toate weekendurile avem pensiunea plină pentru că ştim să ne atragem clienţii. Oferim servicii complete de cazare, restaurant şi spa la tarife bune“, a spus Florin Chiţoran, asistent manager la pensiunea Casa Magică.

Şi în Azuga unii proprietari de pensiuni se plâng de absenţa turiştilor.

„Dacă nu este zăpadă, nu sunt turişti. Nu am avut turişti în acest weekend. Până pe 15 decembrie nu există cerere, doar de sărbători, de revelion. M-am obişnuit cu situaţia asta. Am deschis pensiunea în 2006, când aveam 13 angajaţi, acum mă ocup de pensiune eu şi soţia şi mai avem doar un angajat“, a spus Florin Suica, proprietarul pensiunii Maria din Azuga, cu o capacitate de 11 camere şi un tarif de 165 de lei pe camera dublă pe noapte.
 

Noroc cu evenimentele organizate de firme

Mihaela Bilius, proprietara pensiunii de patru stele Perla Bucovinei din Voroneţ,  situată la 2,5 kilometri de pârtia de schi Şoimul din Gura Humorului, spune că toate cele nouă camere au fost rezervate de o companie care a organizat o petrecere aniversară. „Altfel nu cred că umpleam pensiunea. Anul acesta a fost până acum mai slab decât anul trecut, am avut un grad mediu de ocupare de 50-60%. De revelion însă vom avea toate camerele ocupate“, a spus Mihaela Bilius. Tariful pe noapte pentru o cameră dublă este de 130 de lei, potrivit datelor de pe site-ul de rezervări turistinfo.ro. „În sezonul de vară avem cea mai mare cerere pentru camere, însă în afara acestui sezon este mai mult turism de weekend. Cred că zona are nevoie de promovare constantă pentru ca turiştii să vină aici“, spune ea.

Anul trecut, în unităţile de cazare din staţiunile montane de pe Valea Prahovei s-au cazat 373.000 de turişti (din care 48.000 de străini), iar în toate staţiunile montane din ţară un milion de turişti români şi doar 113.000 de turişti străini, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.12.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO