Eveniment

07 - 09 august 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

07 - 09 august 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend,...

Autor: Catalin Paduraru

08.08.2020, 13:19 1159

Când mi se părea că doar lista cu lucrurile proaste din Romănia se lungeşte cu mare viteză, am norocul să poposesc la Iaşi, la FabLab.  Un loc de acţiune (chiar dacă pare... vis) pentru cei care au idei inovatoare, pentru cei care şi-au luat deja reşedinţa şi şi-au înfiinţat puncte de lucru în viitor. Digitalizare, AI, Machine Learning, „secţii” de imprimare 3D ş.a.m.d. Am descoperit că există şi o altă listă care se mareşte cu repeziciune. Cea a lucrurilor bune.

Sigur, în mintea celor trecuţi de 40-50 de ani, România reparată însemna o administraţie mai bună, şosele, împăduriri, ape curate, şcoli şi spitale eficiente.

Tinerii inventatori au părăsit câmpul de luptă cu dinozaurii şi s-au mutat în virtual, în tehnologia avansată. În acest tărâm nestăpânit de clasa politică, de mafia oportuniştilor mercenari, construiesc curat, sustenabil. N-am crezut că de aici, din acest teritoriu nepalpabil, ar putea veni salvarea noastră.

Noi, cei care am luptat cu birocraţia şi cu funcţionarii care ţin captivă ţara (lucrului... rău făcut), putem să luăm exemplu de la cei mai tineri învăţaţi. Ei nu se vor plânge că balanţa cetăţean-stat este deficitară, nu vor cheltui mii de ore anual pentru autorizaţii, avize, declaraţii, pentru că, foarte curând, acest stat va alerga gâfâind după uneltele create de noua generaţie.

Schimburile între stat şi cetaţean nu vor mai fi reglementate de politicienii care cunosc prea puţin viaţa reală. Calculul onest, dat de algoritmi, va crea excedent (aşa cum este normal) pentru aceşti copii.

În cinstea lor ridic, cu bucurie, un pahar!

... de fapt... trei din trei vinuri. Cele de mai jos.

 

1. Liliac Winery – Sauvignon Blanc 2019

2. Crama Viişoara, Conu’ Albu Roze - Cabernet Sauvignon 2019

3. VINCON Vrancea, Sempre Rose – Busuioacă de Bohotin, 2019

1. Liliac Winery – Sauvignon Blanc 2019

Acum vreo 10 ani, aflat la un concurs internaţional, sunt întrebat de o jurnalistă olandeză (jurnalistă de vin!) dacă şi în România se face vin. „Nu e foarte frig la voi, acolo, lângă Rusia?”. Ştiu, sărim nervoşi că occidentalii nu ştiu geografie, că „n-au cultură generală”, că nu ştiu cum am apărat noi Europa de otomani ş.a.m.d. De fapt, e vorba de două lucruri. Incapacitatea statului de a comunica coerent şi de o amorţeală a gândirii specifică nu doar vesticilor... Că esticii sunt fix la fel, mi-o dovedesc sutele de perechi de sprâncene ridicate când laud vinurile din Mureş şi Bistriţa. „Se fac vinuri acolo?” „Nu e prea frig?”.

Asta în condiţiile în care, de ani de zile, Liliac pune în piaţă doar vinuri de valoare. Certificate de cunoscători şi de juraţii concursurilor mari.

OK. Sauvignon Blanc-ul se bucură de climatul mai răcoros al Lechinţei, fapt tradus într-o aciditate foarte bună, dar şi prin fixarea aromelor specifice soiului, montate într-un „paletar” de lume nouă. De antipozi, mai exact.

Citrice (câte vă aduceţi aminte, toate-s acolo), soc, mere şi flori de salcâm.

Mineralitatea pe care se aşează explozia de gusturi este bonus.

QUI HABET AURES AUDIAT. ... ET LINGUA AD GUSTUM (sau cum s-o spune în latină).

Aur VINARIUM 2020.

Pe www.vindor.ro.ro, îl găsiţi aici.

2. Crama Viişoara, Conu’ Albu Roze - Cabernet Sauvignon 2019

În primul rând culoarea! Nu e rose-ul pal, foaia de ceapă, orange, somon etc. Avem un roz intens dat, bineînteles, de Cabernet. Şi senzaţia de corpolenţă vine tot de la soi. Şi de la alcool. Murele şi capşunile menţionate pe contraetichetă există, dar sunt sublimate într-o formă fără dulce. Vinificatorul a lăsat netransformat un mic rest de zaharuri care se combină perfect cu micile „înţepături pe limbă” provenite din aciditate şi taninuri. Un vin bun în „deschidere”, bun ca vin principal, potrivit şi la deserturi lejere, cu fructe. Şi, da (nu aruncaţi cu pietre!) merge şi cu puţină apă minerală sau, mai bine, cu sifon. Dacă scap de stâlpul infamiei pentru recomandarea de mai sus, apuc să zic: m-am bucurat de acest vin într-o zi caldă, alături de caţiva prieteni care ne-au adus din Moldova caş si telemea iute de oaie. Asta e!

Aur VINARIUM 2020.

Pe site-ul producatorului www.cramaviisoara.ro, este afisat aici.

3. VINCON Vrancea, Sempre Rose – Busuioacă de Bohotin, 2019

Doamnelor! Domnilor! Cine doreşte o Busuioacă... Busuioacă... cu puţină dulceaţă... iat-o!

Huşi-ul (de fapt „corpul” Avereşti – Huşi – Bohotin) este o zonă ideală pentru cultivarea acestui soi şi, se dovedeşte, pentru vinurile de Busuioacă.

Nu vă mai gandiţi la falsuri (excluse astăzi prin lege penală, prin asumare de către producători şi prin apartenenţa la spaţiul U.E.). Nu vă mai gândiţi la acel dulce cleios, tern, leşios. Descoperiţi (chiar şi cu acest nivel detectabil de zaharuri reziduale) suculenţa, prospeţimea, fructuozitatea vinului produs de VINCON la Huşi. Treceţi peste şabloane, peste etichetări comune, degustaţi-l!

Obişnuiesc să citez textele de pe contraetichete, cele care nu mint, cele care exprimă onest parcursul gustativ al vinului. „struguri [...] culeşi manual, [...] arome florare intense, note de busuioc şi miere. [...] post gust lung, [...] fructe roşii şi trandafiri.”. Fără greş.

Aur VINARIUM 2020.

www.finestore.ro, aici.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO