Economie circulară

Supliment Sistemul Garanţie-Returnare. Cu ce bani ia amploare proiectul care aduce revoluţia în cumpărături? „Împrumutul integral privat va susţine activitatea operaţională”

12.12.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pachetul cuprinde un credit de investiţii în valoare de 343 milioane de lei (69 milioane de euro), acordat pe o perioadă de cinci ani, şi un credit pentru capital de lucru de 83 milioane de lei (16,7 milioane de euro), cu o durată de doi ani.

O desfăşurare de forţe atât de mare precum cea implicată în implementarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), intrat în vigoare pe 30 noiembrie 2023, a avut nevoie şi de o finanţare pe măsură. Astfel, în vederea operaţionalizării întregii logistici necesare şi a dotării cu echipamente, RetuRO - administratorul SGR - a obţinut, în această vară, o finanţare în valoare de 426 de milioane de lei de la ING Bank, care a devenit unicul finanţator al sistemului.

Procesul căutării celui mai bun partener pentru finanţare a început încă din decembrie 2022, când RetuRO s-a orientat către toate băncile, cărora le-a explicat modelul şi misiunea proiectului. În final, parteneriatul a fost încheiat cu ING Bank. Investiţiile până la obţinerea finanţării au fost concentrate pe crearea echipei şi acumularea de know-how.

„Odată înţeles, SGR a devenit un proiect foarte atractiv pentru mai multe bănci din România, iar un plus l-a reprezentat angajamentul producătorilor de băuturi, acţionari ai RetuRO, de a garanta acest împrumut. Discuţiile şi negocierile au început cu toate marile bănci din România, în ianuarie 2023, dar au continuat şi s-au încheiat cu ING Bank, care nu doar a avut o ofertă financiară foarte bună, dar a venit spre noi şi cu ceva care contează la fel de mult, şi anume valorile comune, modul în care privim dezvoltarea societăţii pe termen lung, progresul şi implicarea fiecăruia“, spune Gemma Webb, CEO-ul RetuRO. Ea a fost numită în rolul de CEO şi preşedinte al directoratului RetuRO Sistem Garanţie-Returnare în luna noiembrie 2022 şi a fost primul angajat al companiei.

Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România, spunea, în vară, într-un interviu acordat ZF, că, dacă în viitor va mai fi nevoie de noi bani pentru dezvoltarea SGR în România, banca ia în calcul acordarea de noi credite. Ea a mai adăugat că, în calitate de finanţator, ING Bank primeşte frecvent solicitări de susţinere a proiectelor de economie verde din diferite arii.

În procesul de obţinere a acestui împrumut verde, consilierul juridic al RetuRO Sistem de Garanţie-Returnare a fost Bondoc şi Asociaţii, firma de avocatură selectată şi pentru a oferi asistenţă juridică RetuRO SGR S.A. în implementarea sistemului în România.

Odată cu obţinerea finanţării, RetuRO a pus în aplicare, progresiv, şi planul de investiţii. Finanţarea obţinută, în valoare de 426 milioane de lei, urmează să susţină în totalitate cel mai mare proiect de ţară dedicat protecţiei mediului - SGR. Finanţarea este corect dimensionată pentru nevoile actuale de funcţionare a Sistemului Garanţie-Returnare în România. Pachetul cuprinde un credit de investiţii în valoare de 343 milioane de lei (69 milioane de euro), acordat pe o perioadă de cinci ani, şi un credit pentru capital de lucru de 83 milioane de lei (16,7 milioane de euro), cu o durată de doi ani.

„Împrumutul integral privat, obţinut de RetuRO, va susţine activitatea operaţională, care include crearea şi operarea celor 17 centre regionale, unde se vor asigura numărarea, sortarea şi pregătirea pentru reciclare a ambalajelor returnate.“

Finanţarea proiectului a beneficiat de implicare şi sprijin din partea producătorilor Bergenbier (Molson Coors), Coca-Cola HBC, Heineken, Maspex, PepsiCO, United Romanian Breweries Bereprod (Tuborg), Ursus Breweries (Asahi Europe & International). Finanţarea iniţială pentru RetuRO a fost asigurată, mai întâi de producători, inclusiv garanţii corporative care au permis obţinerea împrumutului verde în valoare de peste 85 de milioane de euro.

O altă mare parte din finanţare va acoperi şi dezvoltarea sistemului IT, care stă la baza funcţionării proiectului, unul foarte complex şi unic la nivel de volum de date gestionate. Provocarea a devenit şi mai mare după ce Sistemul Garanţie-Returnare a devenit, în sfârşit, operaţional.

„Sistemul de Garanţie-Returnare va reprezenta cel mai mare proiect de economie circulară la nivel naţional, care va necesita angajamentul şi contribuţia fiecărei părţi implicate în proces, de la operatori economici la consumatori, de la companii de salubritate la reciclatori, de la autorităţi la cetăţeni, pentru a funcţiona eficient.“

SGR îi va motiva pe consumatorii români să participe activ şi să se implice în buna funcţionare a proiectului prin returnarea ambalajelor goale. Astfel, se va reduce risipa acestor deşeuri prin abandonarea lor pe spaţiile publice, pe străzi sau în natură.

„Anual, aproximativ 7 miliarde de ambalaje pentru băuturi vor fi reintroduse în sistem şi reutilizate ca materii prime superioare - un beneficiu atât pentru producători, cât mai ales pentru mediu, asigurând un viitor sustenabil pentru generaţiile viitoare“, adaugă Gemma Webb.

Pe parcursul dezvoltării SGR, materiile prime rezultate în urma procesării ambalajelor de procesatorii aleşi prin intermediul licitaţiilor vor genera încasări, aceasta fiind una dintre sursele de finanţare ale SGR. O altă componentă o vor reprezenta garanţiile nerestituite cumpărătorilor, în cazul în care aceştia vor alege să nu solicite cei 50 de bani înapoi.