Economie circulară

Orice cantitate de lichid care rămâne în recipient îi afectează greutatea şi există posibilitatea ca el să fie refuzat de echipamentele automate atunci când este scanat şi cântărit.

Supliment Sistemul Garanţie-Returnare. Cine a pus bazele sistemului?

12.12.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Sistemul Garanţie-Returnare din România va fi al doilea ca amploare din Europa, după cel din Germania, şi este al doilea după Islanda în care şi statul este implicat.

 

Manual sau automat

Există două variante prin care se realizează colectarea ambalajelor SGR:

► Colectare manuală: ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanţiei este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului şi cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.

► Colectare automată: ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanţiei este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie printr-un voucher pe care aceştia, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului şi cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.