Economie circulară

Supliment Sistemul Garanţie-Returnare. Care este circuitul ambalajelor în SGR? De la producător la comerciant şi reciclator, toată lumea este implicată

12.12.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Menţinerea unei dinamici eficiente este esenţială pentru a marca o schimbare de paradigmă în privinţa modului în care oamenii se raportează la ambalaje, conside-rându-le, de acum înainte, deşeuri, şi nu simple gunoaie.

Traseul ambalajelor care pleacă de la producător şi se întorc tot la el, în cadrul Sistemului Garanţie-Returnare, trece prin mai multe etape care implică distribuitorul, comerciantul, cumpărătorul, transportatorul şi reciclatorul. Pentru ca lanţul să nu se rupă, iar „hora“ să continue în mod eficient, fiecare actor trebuie să-şi urmeze rolul fără abateri.

„România se află într-un punct favorabil în ceea ce priveşte gestionarea ambalajelor prin Sistemul de Garanţie-Returnare. Beneficiind de o legislaţie solidă şi de implementarea SGR, ţara se situează într-o poziţie promiţătoare. Sprijinul activ al populaţiei şi familiarizarea cu procesul de returnare a ambalajelor din trecut reflectă o aderenţă pozitivă la schimbare“, spune Gemma Webb, CEO-ul RetuRO, compania responsabilă de administrarea sistemului.

Menţinerea acestei dinamici este esenţială pentru a marca o schimbare de paradigmă în privinţa modului în care oamenii se raportează la ambalaje, considerându-le, de acum înainte, deşeuri, şi nu simple gunoaie.

„Investiţiile în infrastructura de reciclare consolidează, de asemenea, capacitatea României de a gestiona local deşeurile de ambalaje. Această abordare nu numai că va reduce dependenţa de importurile de materie primă pentru ambalaje reciclate, dar şi contribuie la o economie mai durabilă şi la crearea de locuri de muncă la nivel local“, adaugă Gemma Webb.

În ceea ce priveşte comercianţii, unii dintre
ei au încercat să insufle spiritul de reciclare clienţilor încă dinaintea datei de
30 noiembrie 2023. De pildă, francezii de la Auchan au oferit clienţilor posibilitatea de a aduce ambalajele utilizate pentru colectare şi reciclare la punctele special amenajate dotate cu aparate automate de colectare (RVM) încă din luna aprilie 2023.

Ambalajele cu simbolul „Ambalaj cu Garanţie“ pot fi aduse în toate magazinele Auchan, iar în paralel Auchan continuă acţiunile de bonificare cu 50 de bani per ambalaj şi pentru clienţii care aduc ambalaje fără simbolul specific, suma fiind oferită sub formă de voucher.

În cadrul reţelei Kaufland, pe de altă parte, pe lângă rambursarea garanţiei de 50 de bani, clienţii primesc un voucher de 10% reducere pentru fiecare cinci ambalaje depuse, indiferent dacă acestea au sau nu simbolul „Ambalaj cu garanţie“.