Economia verde

ZF Economia verde. Marius Costache, Green Weee şi Green Glass: Oradea este unul dintre oraşele care au implementat soluţia de a plăti pentru câte deşeuri generezi. Nu e uşor de adoptat, dar există soluţii

15.07.2021, 09:50 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

♦ „Diferenţa de la 12% - adică gradul de reciclare în România - până la 100% merge la groapa de gunoi“, spune Marius Costache.

Oradea este un oraş care poate fi luat ca model atunci când vine vorba de implementarea sistemelor de reciclare, este de părere Marius Costache, director general la Green Weee şi Green Glass, un business din care fac parte mai multe companii specializate în reciclare.

„Oradea este unul dintre oraşele care au implementat soluţia de a plăti pentru câte deşeuri generezi. Nu este o variantă uşor de adoptat, mai ales dacă ne gândim la zona de blocuri, dar chiar şi acolo ar exista soluţii la nivel de asociaţie“, a spus Marius Costache la videoconferinţa ZF Economia verde, dedicată reciclării.

El este de părere că ar trebui înlăturată mentalitatea potrivit căreia deşeurile sunt gunoaie, acestea trebuind văzute mai degrabă ca resurse. „Sunt bani care vor veni prin Green Deal, prin PNRR. Statul ar trebui să se uite cu mare atenţie, nu neapărat la finanţarea zonei de reciclare, ci la zona de colectare. Acolo sunt problemele. Diferenţa de la 12% - adică gradul de reciclare în România - până la 100%, merge la groapa de gunoi“, a adăugat Marius Costache.

Totodată, el spune că, prin legislaţia actuală din România, se aplică mai mult principiul penalizării colectorului sau a reciclatorului şi mai puţin a producătorului sau a importatorului care pune un produs pe piaţă.

Astăzi, în România, doar 5% din deşeurile colectate din localităţi ajung să se transforme în materiale reciclate, potrivit datelor Green Group. De partea cealaltă, reciclatorii au probleme cu cantităţile de materiale, fiind forţaţi să recurgă la deşeuri din alte ţări.

GreenWeee şi Green Glass fac parte din Green Group, un business care cuprinde mai multe companii specializate în reciclare. Bazele sale au fost puse în 2002, într-un moment în care rata de colectare separată a deşeurilor era zero.

În România, grupul are şapte fabrici, la Buzău, Urziceni, Popeşti-Leordeni, Iaşi şi Câmpia Turzii, cele mai multe fiind în Buzău, unde Green Group are un parc de reciclare.

Green Group, controlat de fondul de investiţii Abris Capital, cuprinde şase companii cu activităţi în zona de reciclare deşeuri echipamente electrice şi electronice, dar nu numai. Green Glass se ocupă de reciclarea deşeurilor de tip ambalaj sticlă şi borcane. Green Tech şi Green Fiber deţin unităţi de producţie atât în România, cât şi în Slovacia şi Lituania.

La nivel de grup „ pe mai multe pieţe - sunt circa 2.000 de angajaţi, zece fabrici şi o cifră de afaceri de 170 mil. euro, potrivit unor declaraţii anterioare ale lui Marius Costache.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank